14. října 2012

Kde (ne)hledat svobodu

Co by asi dnes řekl můj pradědeček, kterého jako sociálního demokrata marně nutili ke vstupu do KSČ násilným sloučením obou stran v roce 1948? Co by asi řekl Karel Havlíček, kadaňský malíř, který tvořil v podmíkách nesvobody, ale přesto si nikdy nestěžoval, protože si vážil své svobody vnitřní? Co těmi řečnickými otázkami vlastně chci říct? Nic víc, než že si vážím svobody a nevážím si lidí bez paměti.

Moc si také vážím toho, že mi při návštěvě u paní Havlíčkové tato noblesní dáma nechala prohlédnout i vyfotografovat čerstvou pohlednici s obrazem od Františka Kupky na líci a tímto textem francouzského spisovatele a historika na rubu:
paní Havlíčkové; jako obdivovatel díla Vašeho muže bych rád využil příležitosti krásné výstavy v Muzeu Montanelli, abych vzdal skrze Vás čest jeho památce. Hlavně proto, že jeho dílo, oděné v temnotě, tak jako díla jiných jsou zdobena diamantovými náhrdelníky, nám nepřestává sdělovat, kudy se vydat, abychom našli cestu ke svobodě, jež je někde – ale nikdy ne tam, kde nám (mnohdy se širokým úsměvem) nařizují, abychom ji hledali. Srdečně, manuel ANCEAU

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Však počkejte, kolik lidí v Kadani si vzpomene, že oni to vlastně tak nemysleli, když vystupovali z rodné strany....
Jíst, spát - stačí!

Anonymní řekl(a)...

Bez ohledu na výsledek voleb, sodomité by měli být neprodleně vykleštěni, aby nastal klid a mír.

Anonymní řekl(a)...

http://orgo-net.blogspot.cz/2012/10/konci-kapitalismus-vsechno-bude-jinak.html

stýv

Anonymní řekl(a)...

:-(((((


Na konci století začali mít lidé v demokratických zemích pocit, že demokracie a spotřební společnost svým způsobem také přispívají k zániku paměti, a říkali, že přemíra informací je stejně nebezpečná jako komunistická cenzura a lidé že jsou odříznutí od tradic a kořenů atp. a spotřební společnost že nevyhnutelně směřuje k zapomnění, protože je hedonistická. (Patrik Ouředník, Europeana, nakl. Paseka 2001).


http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=760542