16. července 2012

Na stopě

Minulý týden jsme dvě noci strávili ve mlýně nad řekou Jihlavou nedaleko Třebíče, kde studoval Vladimír Toman na místním gymnáziu.Pátrání po jeho bližší identitě mohlo začít.
Cílem našeho výletu bylo nejdříve jeho rodiště a pak bydliště v době jeho jinošství. Vladimír Toman se narodil v Dolních Vilímovicích, dnes Dolních Vilémovicích. Zastavili jsme na návsi u obchůdku smíšeným zbožím. Nabídka tohoto zboží mi připomněla 80. léta. Tady se zastavil čas. My jsme se však hlavně potřebovali zeptat, zda paní prodavačka nezná nějakého Tomana či Tomanovou. Prý ne. Další, koho jsme už na procházce potkali, byla chalupářka z Prahy. Starší starousedlici jsme potkali až za kapličkou a o žádných Tomanech nikdy neslyšela. 
Obešli jsme ves ze severu a nepotkali už ani živáčka. Vláďa vesnici zmiňuje jako své rodiště v jednom z dopisů, tak musíme najít někoho ještě staršího. Ale nic, všichni zalezlí doma. Až po návratu k vozu jsem zahlédl v koloniálu několik starších pánů, jednoho dokonce obstojně. Ten mi sdělil, že za posledních sedmdesát let se sem jen jeden Toman přistěhoval před pár lety ze Znojma. A tak jsme mohli jet dál. Před tím jsme ale ještě s úctou postáli nad památníkem padlých z obou válek, vzpomněli zejména rodinu dolnovilímovského rodáka Jana Kubiše, za jehož chrabrý čin byla potrestaná celá rodina, včetně jeho otce Františka, který se zde zřejmě narodil ve stejném roce jako náš Vláďa.
V další zastávce jsme měli zjistit, proč jsme v Dolních Vilímovicích žádného Tomana nenašli a proč se tam náš hrdina narodil.

Žádné komentáře: