18. října 2011

Pekný den. Poslední?

Dnes mám dobrou náladu.

Během dne mi dva překladatelé potvrdili, že přijedou v lednu a únoru na besedy do Kadaně, mladý rebel Jan Hokeš bude mluvit o Henry David Thoreauovi a cenami ověnčená Vlasta Dufková probere Camusovy Zápisníky, velmi inspirativní dílo.

Po příjemné procházce s Julinkou po nábřeží jsem při brouzdání po internetu našel nové údaje o cestě kadaňkého rodáka Václava Pantaleona Kirwitzera do Indie. Podle nového pramane vyrazil Kirwitzer v dubnu 1616 (pravděpodobně ale má být správně 1618) spolu s 21 dalšími bratry z Tovaryšstva Ježíšova na misii na portugalské lodi Bom Jesus, kde se spolu s nákladem plavilo 636 pasažérů. Při pobřeží Afriky však loď stihla vlna epidemie, která i kvůli nedostatku pitné vody a jídla nakazila polovinu lidí. 45 lidí, mezi nimi i pět misionářů a sám kapitán lodi, zahynulo. Po šesti měsících dorazila loď 4. října na sv. Františka 1618 do přístavu Goa v Indii. Podle těchto poznámek ze životopisu Kirwitzerova spolupasažéra Johanna Schrecka, pozoroval náš rodák spolu s bratry astronomy už na lodi pohyby komet a dalších objektů po obloze.

Náhodou jsem pak ještě našel informace o dalším kadaňském rodáku, malíři Johannu Leopoldovi Daysignerovi, který se snad v našem městě narodil před 300 lety v roce 1711. Jeho obrazy zdobí kostely na jižní Moravě, v Rakousku a v Bavorsku, hrob by měl mít ve Slavonicích (další zajímavý tip na výlet).

A přečetl jsem jednu Wolkerovu povídku, ale o té zvlášť v dalším článku.

Žádné komentáře: