13. června 2011

Z novin

Jan Zábrana si ve svých zápiscích občas udělal poznámku z komunistických deníků a rozhlasových stanic, která podtrhovala absurditu tehdejšího režimu. Z času kolem mého rodného roku vyjímám pár příkladů:

Pozůstatky popraveného soudruha dostala poštou jeho žena (Z rádia: A léta běží, vážení)

Historie Sovětského svazu je nevyčerpatelným zdrojem
zábavy a poučení… (půlnoční zprávy v rozhlase, 14. listopadu)

„Vláda vydala usnesení k organizaci předmanželského styku…“ (rozhlas, 1. prosince 73, 11.05 hod.) „… včetně nárazových akcí…“ (Doopravdy, to si nevymýšlím! Fakt i s tím dodatkem).

Dopravní výchova je jednou ze složek komunistické výchovy. (Rozhlas, 10. březen, 11,10 hod.)

„Je jasné, že máme největší zájem na tom, jak uspokojit naše ženy.“ (Z interview v rozhlase, 17. června 1974, 11 hodin, 12 minut – dopoledne.)

„Dobrá vyhlídka pronásledující pětiletku…“ (z rozhlasu)

„… ženy na Strahově, to je kolektivní vyjádření štěstí individuálně šťastných československých žen…“ (z pořadu v rozhlase, 11 hod., 25 minut, 9. června 1975)

PIVO ČEPUJEME BEZ MOŽNOSTI POUŽITÍ WC (Tabulka na dveřích malešické restaurace Astra, 16. srpna 1975)

VYHOŘELÁ PAMĚŤ (Zpráva z novin, Večerní Praha, 19. srpna 1975): Praha (žab). Škoda 3 milióny Kč, to je bilance požáru, který vypukl včera v 8.55 hod. v Praze – Modřanech v prostoru výpočetního střediska oborového ředitelství Čs. čokoládoven. Požár vznikl na samočinném počítači EC 1040 (Robotron VEB Kombinát NDR) ve skříni číslo 5 hlavní počítačové paměti a byl uhašen zaměstnanci střediska pomocí ručních hasících přístrojů CO2.


Ono se zdá, že dnes, dvacet let poté, co se z kapliček u nás na severu dělaly garáže a chaty, už taková zpravodajská úroda být nemůže, ale v jednom nejmenované deníku se dočkáte žní i na začátku léta. Asi si ze Zábrany vezmu příklad a občas s něčím přispěchám i sem na soběpisník. Ze sobotního vydání cituji:

V KOSTELE VYPUKNE VELKÁ MÓDNÍ ŠOU (Mirka Šebestová) … rozevlátých sukní, orientálních kalhot a večerních rób jako vystřižených z filmu Sex ve městě. Ženy je uvidí na velké módní přehlídce, která se bude konat v kostele sv. Jakuba Většího ve Škrli… Oblečení si zájemkyně budou moci koupit přímo na místě.

Škrleš, škrleš.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Zábrana se duhově třpytí na obloze.