27. května 2011

Dnes večer

Premiéra nové hry divadla Navenek je na spadnutí. Před rokem jsem se rozhodl, že bych chtěl něco sehrát s herci, kteří se ocitli v herecké záloze jako rezervní síly v případě potřeby a pořádná role se pro ně již dlouho nenaskytla. První mi vyvystala na mysli Havlova Audience, ale přeci jen: srovnání s dvojicí Havel - Landovský a Abrhám - Landovský by bylo příliš svazující. Vzápětí mě napadla Vernisáž, která mě před třemi lety nadchla v rozhlasovém zpracování (psal jsem o tom tehdy takto). A bylo rozhodnuto.
Audience ve své době vzbudila velký ohlas daleko za hranicemi předpokládaného obecenstva, které měli tvořit především a vlastně pouze autorovi přátelé. Text a nahrávka Audience se živelně šířily socialistickou republikou a dodnes je Havlova divácky úspěšnější část díla reprezentována touto jednoaktovkou. Mnoho lidí ani jinou hru nezná a celou Havlovu tvorbu tím uzavírá do prostředí pivovaru, odkud už je jen krůček do hospody. Právě pro tu divnou hospodskou morálku jej také mnozí odmítají uznat jako dramatika, který má co říct dnešní době. Popularitu si nedobyl ani nekritickým doslovem za svým dílem v podobě hry Odcházení. Přesto ale mnohé Havlovy hry mají co říct právě dnešku, ačkoli byly napsány před více než třiceti lety.
Vernisáž byla napsána bezprostředně po úspěchu Audience. Je to hra o štěstí plynoucím z konzumního způsobu života. Lze skrze hmotné statky a život podle nepsaných pravidel společenské hierarchie dosáhnout štěstí? Filosofové tvrdí že ne. Ale proč potom tolik lidí tohoto štěstí zdánlivě dosahuje a proč jim tolik méně úspěšných lidí to štěstí závidí? A nepodmiňují se pocity obou těch skupin? Nejsou náhodou ti první šťastní právě a jen proto, že jim ti druzí závidí? Vernisáž není z prostředí pivovaru a nefiguruje v ní Ferdinand Vaněk, přesto však bývá řazena mezi tzv. vaňkovky. Své si v ní najdou jak fanoušci Audience, tak ti, které hra irituje svou intelektuálností nebo sere svou vulgaritou (i protiklad těchto rezistentních argumentů je havlovsky absurdní).

Hrají:
Bedřich................ Pavel Šindelář
Michal................ Michael Došek
Věra................... Markéta Peti

Žádné komentáře: