5. července 2010

Co je vlastně život?

Na dovolenou do Podještědí jsem si kromě životopisu Františka Renáta z Chateaubriand, o kterém napíšu víc, až jej dočtu, taky brožurku Příprava vína v domácnosti, protože chci v život uvést sen mého tatínka, domácí trnkové víno. Po ledvinkách další meta, kterou tentokrát chci dotáhnout nejen do finále, ale až k vítězství, které je v poživatelnosti. A třeba nezůstane u trnek.

V předmluvě jsem se dočetl tuhle zajímavou informaci:

Zásluhou našeho badatele Stoklasy bylo dokázáno, že ve všech tkáních výše organisovaných živočichů dějí se kvasné pochody. Toto kvašení má podle profesora Lindnera účel překonati hnilobu (kvašení proti hnilobě), na kterémžto pravidle si vyšší živočichové zbudovali svoje existenční možnosti.

S tohoto stanoviska jest vlastně život kvasným postupem. Kysličník uhličitý, vytvořený při tom, vylučuje se dechem. Zemře-li člověk, ustane kvašení v jeho buňkách a pole ovládnou hnilobné zárodky.

Žádné komentáře: