3. června 2010

Perličky z ádvojky

Tak jsem se po více než týdnu dostal k poslední ádvojce. O jednom článku v ní, který mě moc nezaujal, jsem se nadiskutoval až běda, tak teď bych vybral pár vět pro inspiraci z článků, které mě zaujaly.

V článku Ondřeje Pomahače je zajímavý nápad dát všem částem stati stejný nadpis. Představil jsem si román, jehož kapitoly by se jmenovaly stejně. Nevím, zda to už někdo použil, ale mě se to líbilo. Bohužel samotná stať mě moc nezaujala, ačkoli byla možná o zajímavé knize, kterou si ale díky tomu asi nikdy nepřečtu. Za ocitování snad stojí jediná věta:

Podnik či organizace je strojem, jehož produktem je čas zaměstnance, životní čas moderního člověka.
Úvaha to není špatná, pokud je myšlena tak, že 70% lidí v moderním kapitalismu dělá práci, která nevytváří téměř žádné hodnoty a jejím jediným smyslem je tedy nějak alespoň na pohled efektně zabít čas toho, kdo ji vykonává.

Perfektní postřehy zase předvedl Petr A. Bílek kolem snad tisíckrát komentovaného kocoura Mikeše a jeho potížích s Cikány. Celá aférka mu jednak potvrdila paušální přístup českých medií – jeden Cikán něco plácnul a už to chtějí všichni Cikáni, i ti, co o kocourovi Mikešovi nikdy neslyšeli, ale hlavně ho zarazil postoj ministerstva školství, které místo toho, aby řeklo, že je to píčovina, na niž nemají čas pro důležitější věci, tak se jalo doporučovat učitelům, jak by měli k dané pasáži přistupovat, co by měli žáčkům při té příležitosti říci o xenofobii a blablabla. Srovnal to s příručkou pro učitele, jak generově vyvážit vyjadřování.

Nebylo by nicméně lepší pracovat spíše na vytvoření podmínek, aby ve školách učili soudní učitelé, a ne pohunkové, kteří potřebují rady ohledně výkladu Mikeše a vkládání tamponu do vagíny? uzavřel to P.A.Bílek.

A o stránku dále se můžete dočíst (a v originále přečíst zde):

Černoši, Židi, Ženy a všichni ostatní kverulanti:
DRŽTE UŽ HUBU!
Myslíte si, že se vám ubližuje – podívejte se na nás na kriply! Jsme pod tlakem o mnoho déle než vy! Jsme ojebávaný OD POČÁTKU ČASU!

Vyřadili nás jako nedochůdčata a zrůdy, potlačili nás ve jménu eugenických programů. Ale takzvaní liberálové páchají nesrovnatelně horší zločin. Omílají nás dokola v oněch takzvaných Speciálních olympijských freak show, aby se mohli cítit jako hodní hoši, protože pro nás dělají něco dobrého. Liberálové jsou paraziti a pokrytci a budou rozdrceni, zatímco budou řídit svoje Volvo nebo sedět ve svých křeslech a sledovat kolaborantské kriply v televizi!
Pamatujte:
Chytří lidé vyrábějí bomby a bakterie, které zabíjejí lidi!
Chytří lidé porážejí stromy a zabíjejí zvířata a ničí životní prostředí!
Chytří lidé jsou příčinou všech problémů dnešního světa!

My, kriplové, říkáme, že je čas, abychom se rozhodovali sami! My, kriplové, říkáme, že je čas rozsekat chytré lidi!
I když jsou naše ruce zdeformované, můžeme střílet z pistolí a používat nože, které vás zabijí! Chytří lidé, DÁVEJTE SI POZOR!
Váš čas VYPRŠEL!


Na konci časopisu mě zaujal rozhovor s Naďou Johanisovou, která má boj proti globalizaci, za nějž se schovává spousta nemakačenků a zhrzelých levičáků, v hlavě perfektně srovnaný, i když samozřejmě sama ví, že je víceméně utopický a jako takový ho v Brně učí – čímž se z utopie pro společnost stává možnost pro její část. O farmářských trzích se mluví víc a víc a teorii ekonomické lokalizace vyznávám už dlouho, aniž bych věděl, že vážně existuje. Tak jen tak dál, Naďo! Jednou třeba na naše slova dojde.

Žádné komentáře: