4. září 2009

Vlad, co pije krev protihráčům


Vladislav Tkačev, francouzský šachový velmistr se včera v Indii na svůj zápas s domácím Pravínem Kumarem posilnil špiritusem tak, že po 11. tahu usnul a když mu po hodině a půl spadnul praporek, museli ho ze sálu vynést, protože se odmítal probudit. [1] Tkačev se specializuje na bleskovky, protože dlouhé partie jsou pro něj úmorné. Mnozí soupeři jsou pro jeho vyloučení z turnaje. Obávám se ale, že jejich důvodem nebude to, že usnul, ale to, že mají strach, že se jim ho nepodaří vyloučit tak, jak by to bylo správné - tedy porážkou. V žádném komentáři jsem nenašel, jestli těch 11 tahů odehraných ve stavu totálně na mol bylo tak špatných (docela bych si je i přehrál). Vlad se stal rázem mým oblíbeným šachistou a na jeho počest si snad v neděli zahraju jednu partii s živým kadaňským šachistou, jehož Elo se pohybuje kolem 2000. Pak Vám poreferuju, jak jsem dopadl.

Tkačev se v roce 2007 stal mistrem Evropy a jeho Elo před zápasem bylo 2669. Já jsem spadl na 1524, ale dnes jsem odehrál velmi dobře Budapešťský gambit s jedním o dost silnějším Bulharem. Posuďte sami:

lubo_vg (1630) - Lojza (1524)
1.d4 Jf6 2.c4 e5 3.dxe5 Jg4 4.Jf3 Jc6 5.h3 Jgxe5 6.e3 Jxf3+ 7.Dxf3 b6 8.Se2 Sa6 9.O-O Sd6 10.Jc3 O-O 11.a3 Je5 12.De4 Dg5 13.b4 Vab8 14.h4 Dh6 15.Jb5 Sb7 16.Dd4 Dg6 17.g3 Jc6 18.Dd3 De6 19.Jxd6 cxd6 20.Sb2 Dh3 21.e4 f5 22.Dxd6 fxe4 23.Vad1 e3 24.fxe3 Jd4 25.Vxf8+ Vxf8 26.Sf3 Jxf3+ 27.Kf2 Dh2+ 28.Kf1 a bílý se vzdal

Pak jsem si ale neporadil s jedním stejně silným Holanďanem, a tak jsem nyní na 1527. Kdo si vzpomene na moje sny o vyšším patře, zasměje se. Aspoň, že ta Kadaň už má přes 2000 bodů.

3. září 2009

Za hvězdičku pro Kadaň!


Když jsem jezdil po světě, nahlížel jsem občas řidičům do automap a silničních atlasů, a když už jsem je držel, juknul jsem, jak na to je Česká republika. Ve většině těch map Evropy tam u nás bylo docela málo míst označených hvězdičkou, a dvěma snad jen Praha. V našem regionu měl hvězdičku jen Klášterec, zřejmě kvůli zámku. Nemyslím si, že je to pro turisty vyčerpávající informace, a tak jsem napsal na adresu celoevropského poskytovatele silničních informací do automap Mairdumont s návrhem, aby Kadani přiřkli zaslouženou hvězdičku. Teď je to na nich.

Na kadaňských patriotech ale stojí jiná prestižní věc pro Kadaň, a to umístění v celostátní internetové souteži o nejkrásnější město v Čechách. Dají se tam přidávat hlasy každou hodinu, a tak, jak se šíří informace po kadaňských lokálpatriotních adresách, stoupá naše město výš a výš. Nicméně pořád je někde kolem čtyřicátého místa a jiná města už stačila vyburcovat víc svých fanoušků, takže je co dohánět. Ale šance je veliká a jak znám Kadaňáky, v tomhle mají jasno a do konce listopadu času dost! Takže klikněte
SEM a PŘIDEJTE HLAS.

Stejně tak uděláte dobře, když budete hlasovat v anketě o Zlatou vařečku. Já jsem hlasoval pro Střelnici.

1. září 2009

Stopem do Itálie - den čtvrtý /I. část/


Domluvili jsme se s Mariem, že nás ráno v pět vyzvedne zase na té pláži, kde nás vyklopil. Šli jsme spát až dlouho po půlnoci, protože na pláži bylo docela živo, a tak jsme byli po ránu jak zombíci místních utopenců. Když jsme si přesedli z jeho osobáku do kamiónu, šlo na nás na oba spaní, a tak když šel Mario v Catanii nakládat, řekl nám ať si usteleme na kamioňácký postele. Usnul jsem, ani nevím jak. Zdálo se mi, jak si se mnou hází dvě obří příšery podobné Scylle a Charybdě, a když jsem se probudil, zjistil jsem, že jsou to serpentiny v podhůří Nebrodi, které nás vedly do vnitrozemního městečka Nicosia.

Těsně před cílem nás zastavili dva po zuby ozbrojení karabiníci a protože v kamionu by správně měli jet nanejvýš dva pasažéři, Věruška automaticky skočila za mojí sedačku. Jenže chlapík do okýnka zahlásil „dokumenti“, a horší by asi bylo dát jen jeden pas a pak se ukázat dva. A tak jsme odevzdali pasy a čekali, co bude. Mladší karabiník byl hodně agilní, a tak poté, co prolezl kamionu všechny dutiny, nechal nás vystoupit a důležitě telefonoval, jestli nejsme teroristi. Ten druhý zatím s Věruškou vtipkoval o svém panděru, a tak se ukázalo, že i v Itálii platí, že jeden polda je hodnej a druhej zlej. Když jsme si na mapě našli, kde jsme, a posoudili teplotu vzduchu, rozhodli jsme se pro variantu, že na městečko budeme mít jen hodinku a pak pojedeme s Mariem zpátky k moři.

Zde je tedy jen pár žánrových obrázků z naší krátké expedice, při níž jsme ochutnali i pár sicilských sladkostí. A pak Věruška ještě dostala od Maria bonboniéru z čokoládovny, kterou zavážel sušeným mlékem.







Slepec


Dnes v noci jsem usínal nad překladem básně od Siegfrieda Sassoona (originál zde).

Ten, jemuž svět se bujaře mihotal
od očí k mozku a zpět v tvrdé lebi,
spřádaje v podvědomí goblény života,
teď obrácený do sebe je, zády k nebi.

Uzavřen do tvrze před vším, co miloval,
slepý a bez vášně, pohled, který bolí,
hladě zeď nejistě razí si cestu dál
skrz rachot velkoměst svou dlouhou bílou holí.

V hlavě mi přitom zněla písnička od Znouze.

30. srpna 2009

Čmýra


Vždycky, když se člověk zamýšlí nad stvořením vesmíru, musí si hned vzápětí uvědomit to, čemu Henry Miller říká „zoufalství Boha“, který měl přece nekonečné množství možností, jak takový svět stvořit, kdežto my už vnímáme skutečnost za možnost jedinou. Evoluce nabízí výklad, že šlo o náhodný sled příčin a následků s určitými pravidly, která nastavila zas jen náhoda. A protože příroda neumí být zoufalá, nechala to na nás a dala nám do vínku smíření se se smrtí a dalšími nedokonalostmi sebe sama.

Jednou ze zvláštností lidských bytostí a lidoopů je menstruační krvácení. I když to vypadá, že by puzení vajíček a krve z těla ženy mohlo být pod vlivem Měsíce (asi jako příliv a odliv), není to tak, protože každá žena má měsíčky jindy a šimpanzicím trvá cyklus 35 dní. A tak mi na opakovanou otázku Proč zrovna ženský? nezbývá než opakovat teorii, která mě napadla, když mi bylo dvacet let.

Jde vlastně o kompenzaci za orgasmus. Samičí orgasmus je totiž intenzivnější než ten náš, což dokazuje i klasická mytologie. Když se Zeus hádal s Hérou, kdo má ze soulože větší požitek, zeptali se na to Tiresia, který zažil obojí, a ten dal za pravdu Diovi, že ženy mají ze sexu desetkrát víc. Na to ho Héra oslepila a Zeus mu dal dar vidět do budoucnosti a žít sedm životů. A (to už je moje domněnka) na všechny ženy seslal čmýru neboli menses.

Podle Májů z menstruační krve vzniká otravný hmyz, který pak potřebuje krev k přežití, a tak ji saje, z čeho může – a tak čmýra postihla i muže. A já proč máme teď v pokoji tolik komárů.


Walt Disney o čmýře v roce 1946