13. prosince 2009

Kdo je #$&%< Jackson Pollock?



Včera jsme s divadlem šlapali po prostěradle. Nebudu tu plýtvat Vančísovými fotografiemi, víc se o tom určitě brzy dovíte na Parapleečku. Snad jen aby sestřička věděla, proč bude mít Kuba ještě čtrnáct dní špinavý haxny.


Nad výsledkem jsem se zamyslel.


Vzpomněl jsem si totiž na jeden dokument, v němž si třiasedmdesátiletá bývalá kamioňačka koupila u hokynáře obraz za 5 dolarů. Koupila ho jako lék na depresi jiné kamioňačce, ale té se nevešel do návěsu, tak ho milá stařenka vystavila na své zahradě spolu s různým dalším harampádím, že je na prodej. Když šel kolem místní učitel výtvarné výchovy, upozornil ji, že ten obraz vypadá na to, že ho mohl namalovat Jackson Pollock. Následovala otázka, která dala celému dokumentu název.


Historici umění se přou, většina je spíš pro podvrh, ale existují důkazy jako chemické rozbory barev, které potvrzují pravost. Ať je to tak nebo tak, dnes devětaosmdesátiletá paní Hortonová již odmítla nabídky na koupi za 2 miliony dolarů a pak dokonce za 9 milionů dolarů. Za obraz, který pořídila za bůra, chce 25 milionů dolarů. Pájo, to prostěradlo si schovej!


Žádné komentáře: