10. listopadu 2009

Klášter v Kladrubech



Klášter v Kladrubech, založený už v roce 1115, hodně utrpěl za husistkých válek. V době, kdy františkáni s Lobkovici dostavěli klášter v Kadani, ten kladrubský se teprve probouzel do své předhusitské slávy (vždyť v Kladrubech, nebýt Jana Nepomuckého, mohlo být biskupství). A jako proudili poutníci do Kadaně za 14 sv. Pomocníky, začali proudit i do Kladrub za Pannou Marií Růžencovou. Ta pak sama v roce 1967 putovala na Expo do Montrealu.


V ambitu se schovávají originály soch z Valče (tentokrát doslova, protože kvůli výmalbě je přikryli mikrotenovou folií). U jejich kopií jsme se s Věruškou vzali (ne u těch pár, co zdobí exit stanice metra Malostranská, ale u těch ve Valči).


Tenhle diblík mě donutil k úsměvu stejně jako mince s reléfem letopočtu 1987 sypajících se z jakéhosi rohu volnosti.



Klášter proslavila barokní gotika Jana Blažeje Santiniho. Klenba připomínala starý dobrý krasohled a krásně se odrážela i v nádržce se svěcenou vodou.




Za focení v klášteře jsem poctivě zaplatil dvě stovky (na rozdíl od tuctu dalších fotografů) a slečně průvodkyni jsem na konci za moc pěkný výklad, na který jsem se kvůli močopuzení nedokázal plně soustředit, dal stovku. Takovou radostmi už peníze dlouho neudělaly.


Žádné komentáře: