7. listopadu 2009

Hra her


Advokát Libor Ulovec.
Že nikoho takového neznáte?
SoLiTEAter.
Že jste nic takového neslyšeli?

A přece tento muž, amatérský herec, spolu se svým technickým týmem, zahrál nejlepší hru, kterou jsem za posledních pár let viděl. Námět (režimy 20. století v duši a činech berlínského transvestity), autorské zpracování (hraná reportáž amerického novináře; Pulitzerova cena) a herecký výkon - vše má ode mě *****.


Během hry zazněla zajímavá informace - že každý třetí člověk v NDR donášel Stasi, nejobávanější komunistické tajné policii. Před týdnem v dokumentu BBC mluvili o každém šestém. Na wikipedii je k roku 1989 uváděn každý 63. občan jako pracovník či spolupracovník Stasi, která se nerozpakovala své oběti nejen sledovat na každém kroku a ty podezřelé věznit, ale nezastavila se ani před týráním srovnatelným s náckovským režimem. Ať byla hustota udavačů taková či řidčí, případ Charlotte von Mahlsdorf, protagonist(k)y výše zmíněné hry, jde do hloubky. Poté co se Charlotte přizná ke spolupráci, klade divákům sugestivní otázku:

A zaklepala Stasi někdy na Vaše dveře?

Řekněte si ji vždycky, než odsoudíte Kunderu, Nohavicu, Neckáře a další. Není to obhajoba, ale první krok k odpuštění, jsou-li vůbec všechna ta nařčení oprávněná.

2 komentáře:

Divadlo SoLiTEAter řekl(a)...

Děkujeme moc, bylo velmi příjemné hrát před vstřícným a vnímavým publikem...

PS: Ulovec není Dušan, ale LIBOR :)

J-Lo řekl(a)...

Opraveno;) Omlouvám se, nechal jsem se strhnout textem z Hronova, kde bylo jméno spleteno.