22. října 2009

Mezi trapisty


V Klatovech byla jedna přednáška věnována i architektonickému rozboru stavby a částečné rekonstrukce kláštera v Novém Dvoře. Pravda je, že tenhle počin trapistů je přesně to, co si představuju pod moderním pojetím mnišství. Dokonce přemýšlím, že bych přemluvil Věrušku a na pár dní bychom se stali hosty jejich kláštera a hlavně jejich životního stylu. I když nevím, co by to s námi udělalo. Ve tři vstávat na první modlitbu, a pak až do večera podle hesla ora et labora. Celý denní režim mnichů (a jejich hostů) najdete zde. Dojmy jednoho z hostů potom zde. Zažít mši v tomto železobetonovém kostele musí brát dech.


Ale asi se toho zážitku vzdám, jsem přeci jen trémista a klaustrofob, a tak by to nebylo nic pro mě. Jen ten kostel bych rád viděl, tak třeba tam pustí i pouhého tuláka s tulačkou.


Pár kilometrů po příjezdové cestě ke klášteru je vesnička Dobrá Voda. Dala se tam dohromady zajímavá parta lidí (mezi nimi je i převor výše zmíněného kláštera), kteří se rozhodli udělat z místních Cikánů lidi. Ne přizpůsobivé šulíny, kteří jsou jen kolečky v promazaném stroji na mince, jako je většina nás gadžů, ale soběstačné tvory, kteří chtějí i bez peněz něčeho dosáhnout. A mají úspěchy. Opravili si panelák, v kterém žijí, komunikace a okolí svého bydliště, vzali svou obec za svou a jestli nepoleví, bude radost tam zajet na výlet.


To už je druhý důvod, proč jet do téhle oblasti nedaleko Toužimi. A, abych tomu dal přídech metafory, neskončit přitom v Bezvěrově, který je nedaleko!

A když už jsem se tu zmínil o jednom úspěšném občanském sdružení, ještě mi dovolte jednu pozvánku. Na Střelnici jsou teď Dny neziskového sektoru, které teď v pátek vrcholí prvním plesem sezóny. Sejde se tam asi tucet vesměs občanských sdružení z oblasti sociálních věcí a kultury, tedy třeba i náš Navenek. Program je bohatý, tombola různorodá, zábava zaručená. Tak se třeba uvidíme.

Žádné komentáře: