16. srpna 2009

Itálie 2009 /I./

Na naší poslední cestě jsme si s Věruškou splnili stopařský sen, pokořili svoji stopařskou metu.

Tak jako při minulé cestě autostopem, shrnul jsem naše počínání do takové krátké bilnační zprávy. Samotné nás překvapila natolik, že máme co dělat, abychom jí uvěřili.

Počet aut: 23 (všechny je máme podepsané, dorozumívali jsme se anglicky, německy, rusky, česky, slovensky a na cestě zpátky už jsem si dokázal povídat o počasí a o našem dobrodružství docela obstojně i v italštině)
Km stopem:
3.661 (+ nějakých 1.500km veřejnou dopravou, tedy dohromady neuvěřitelných 5tisíc km, což je víc než z New Yorku do San Francisca)

Počet dní na cestě: 12 (z toho tři dni v Padově)
Nejdelší stop:
1.037 km (z pumpy za Veronou směrem na jih na pumpu v Kalábrii před sjezdem na Lamezia Terme; za tu dobu jsme s řidičem kamionu navázali téměř rodinné vazby, což nás potrefilo i s následujícím "naším" řidičem, který nás vozil dva dny po Sicílii)

Místa, která jsme navštívili:
Sicílie – Nicosia, Catania, Messina, Syrakusy (nejjižnější bod, kde jsme kdy byli - 37° severní šířky, Kadaň má přes 50°), kontinentální Itálie – Paola, Scalea, Padova, klášter Praglia, Udine

Místa, kde jsme se koupali:
Catanzaro Lido, Paola

Kolikrát jsme byli obdarovaní:
Věruška dostala od jednoho našeho řidiče bonboniéru přímo z čokoládovny, kterou zavážel, pak už jsme dostali jen občas vodu, žvejkačku a dobrou radu, jeden kamióňák se snažil nám přes vysílačku zařídit pokračování, leč marně

Kolik jsme potkali stopařů:
2, oba už v Německu na známé stopařské pumpě Irschenberg, bylo to v dešti a na rozdíl od nás stopařů se ctí kluci obcházeli auta, jestli by je někdo nevzal... autostop zažívá recesi a to je velká škoda

Kolikrát jsme jeli vlakem:
čtyřikrát, nejdelší trasu z Caserty do Padovy

Kolikrát jsme jeli autobusem:
jednou, 66km z Catanie do Syrakus, vysněného cíle naší cesty


Na Sicílii nás přivítala Panna Marie latinským překladem citátu ze svého dopisu psaného hebrejsky Messiňanům, který jim údajně poslala v roce 42 po Kr. ve svitku svázaném pramínkem vlastních vlasů.


Žádné komentáře: