15. května 2009

Zlomte vaz!

Rád bych se svěřil s novinkou. Jsem novopečeným dědečkem. Dobře, když tomu říkáte nesmysl, nejsem, ale brzy budu. Zítra. Budu mít první vnouče. Divadelní vnouče. Stál jsem před pěti lety u zrodu divadla Navenek a od té doby jsem režíroval docela hezkou řádku her a scének, a v těch, co jsem je nerežíroval, jsem hrál. Aspoň štěk. S výjimkou loutkoherecké a dětské sekce, samozřejmě.

Zítra mají premiéru dvě aktovky v provedení divadla Navenek, z nichž jsem dosud neviděl jediný obraz, neslyšel jedinou repliku. Před rokem jsem dal Páje přečíst několik her, tím bylo ovšem předání genetické informace mezi námi dvěma ukončeno. Vybrala si přes 140 let starou hru Františka Ferdinanda Šamberka Blázinec v prvním poschodí. Je to prověřená komedie, od roku 1985 ji hrají herci v čele s Bárou Hrzánovou a Martinem Dejdarem. Pája si ji upravila, proškrtala a nakonec jí přišla na celovečerní představení krátká.

Za půl roku byla sháňka po další aktovce. Poskytl jsem tedy druhou genetickou informaci. Pája si vybrala hru Dvouhra od Georgese Neveuxe, autora předlohy pro libreto k opeře Julietta Bohuslava Martinů. Předělala si ji k obrazu svému, a tak vznikla hra s názvem Duel.

Dneska jsem do divadla s Milhauzem převezl 50 židlí, kdyby byly návaly, tak aby si lidi měli kam sednout, a starou skříň jako výpravnou rekvizitu na jeviště. Nicméně, nezdržel jsem se a opravdu jsem nic neviděl a neslyšel, protože teď už to musím vydržet až do premiéry.

Přijměte tedy pozvání:

Sobota 16. května od 19.00

na představení divadla Navenek

BLÁZINEC V PRVNÍM POSCHODÍ
&
DUEL


___________________

Poznámka pod čarou:

Škoda, že jsme nepozvali do Kadaně na divadelní květen Milana Schejbala. To by byl porotce k pohledání. Představte si, že tento režisér a pedagog z DAMU má ve svém repertoáru dramatizaci románu Jak jsem vyhrál válku, veselohru Blázinec v prvním poschodí (minulý rok ji hráli v Žatci) a pokračování hry Hrobka s vyhlídkou (tu přivezou příští týden žatečtí pod názvem Mlhavé vyhlídky), které se jmenuje Do hrobky tanečním krokem.

Žádné komentáře: