2. ledna 2009

Motolice a plankton

Vzpomínáte si na knihu Sobecký gen od Richarda Dawkinse? A na jeho teorii o přežití genu? Gen hýbe přírodou tak, aby on přežil – jakkoli. Vlastně si gen přírodu vyrobil, aby měl kde přežít. A člověk je jen vrcholek dokonalosti prostředí pro přežití genu.

Jaroslav Petr, nejvýznamnější host loňských (už!) Kirwitzerových dní, shrnul nejnovější poznatky o chování parazita, konkrátně motolice, v tělech svých hostitelů. Motolice se množí v tělech ptáků, líhne a zraje v tělech plžů a svůj střední věk prožívá v mozku ryb. Aby se z ptáka dostala k plžovi, to je celkem jednoduchý – vybrala si ptáka vodního a v něm jeho trávicí trakt. Tudy se do vody snese akrobatickým skokem obalená do měkkého pláště, kterej tvoří pochoutku pro místního plže. V něm si motolice pochutnává na pohlavních orgánech, takže plžovi znemožní rozmnožování, ale jinak mu nic nechybí. Když už to našeho cizopasníka přestane bavit, ukončí vztah s plžem a nalepí se na žábry jednoho druhu ryb. Odtud se přemístí do mozku, v němž naruší komunikaci mezi neurony a vyvolá agresivní chování svého hostitele. Ten sice neví, proč je naštvanej, ale hrozně ho to nutí vyskakovat nad hladinu. Tam ho zmerčí pták a slupne ho jak malinu. Ve střevě toho ptáka se pak motolice rozmnoží a stráví příjemnou penzi.

Začínám pochybovat o tom, zda je člověk tím shora uvedeným vrcholem dokonalosti přírody. Zda to náhodou nejsou ty armády cizopasníků, který máme od střev až po mozek.

2 komentáře:

Amara řekl(a)...

Je to zajímavý, ale zdá se mi, že gen vymyslel prdlajs a tuhle genialitu má na svědomí někdo jinej.
A člověk to má přece jen o něco pohodlnější než motolice :o)

J-Lo řekl(a)...

Nejspíš nějakej GENius:-) Ty víš, že přesně v to věřím, že genialita Stvořitele je v jeho absurditě... takže ten naprosto logickej systém, že jsme tu jen jako vodní prostředí na suchu pro přežití genů, který jen ve vodě a díky ní přežijou a "vymysleli" si lepší prostředí než vodu samotnou (protože se množí i v rybách a planktonu), považuju jen za jednu z variant, jak nás Pánbůh chce ošálit, protože on to vymyslel naprosto nelogicky a hlavně, nechce nám to říct;)