11. ledna 2009

Karamazovi

Včera jsem si chtěl udělat ruské odpoledne, protože dávali na Vltavě Strýčka Váňu. Prospali jsme ho. Věruška ale našla náhradu, udělali jsme si ruskej večer. Teda rusko-česko-polskej. Pustili jsme si Zelenkovy Karamazovy. Neumím to říct více slovy. Jedno stačí: Existencialismus! Samozřejmě existencialismus genia Dostojevského, ale na provedení víc než záleží. Zcela jistě dosavad nejlepší českej film 21. století.

Alice Aronová: Proč si myslíte, že se nikdo před vámi u nás nepokusil o natočení Bratrů Karamazových?

Petr Zelenka: On se v českém filmu už dost dlouho nikdo nepokusil o nic, o Bratrech Karamazových nemluvě.

Básním vždycky Věrušce o Wajdovi. Jeho Člověk z mramoru se natáčel ve stejné hale jako Karamazovi. Básním Věrušce vždycky o Daniilu Olbrychskim. Trojan ho předčí. Kdyby byl Trojan Francouz, hrál by Depardieu druhý housle. V Americe by vyskočil z trojského koně (Trojan Horse) a dobyl Hollywood. Anebo by si taky zlomil vaz jako ten první z řecký legendy, kterej danajskej dar opustil. Jako starej Fjodor Pavlovič je Trojan prostě nedostižnej. Ostatní jsou ale taky výborný, i ten Sněgirov tam patří. Kamera za jedna, hudba taky bič.

A ještě jednu pasáž z rozhovoru se Zelenkou, která mě zaujala:

… Mimochodem zcela bezbožnou společnost jsem viděl v Indii v 90. letech. Zděsil jsem se. Sám sebe jsem do té doby považoval za ateistu, ale teprve tam jsem pochopil, jak mnoho z křesťanských principů soucitu, rovnosti a lásky mám ukryto hluboko pod kůží…

Žádné komentáře: