25. září 2008

Adam z žebra a Eva z kůže

V článku o Kirwitzerových dnech jsem psal o tom, že je teoreticky možné, že za pár let si s Věruškou můžeme pořídit děťátko, jemuž já budu matkou a Věruška otcem – jaksi geneticky. Muž totiž bude moci dodat vajíčko a žena spermii. Jak je to možné?

Íránci nemusí být jen sebevražední vrazi. Naopak jeden z nich možná stojí u rozplozovací budoucnosti lidstva. Jmenuje se Karim Nayernia a při pokusech na myších se mu podařilo z buněk kostní dřeně vyrobit buňky podobné těm, z kterých se ve varlatech tvoří spermie. Kanadský tým vedený Julang Liovou zase získal poměrně pěkná vajíčka z kožních buněk vepříka. A tak není daleko doba, kdy dokážeme podobné věci s lidským tělem. A bude stačit, když ženě odeberou kostní dřeň a muži trochu kůže a můžou si vyměnit role. Samozřejmě s tímhle využitím se nepočítá, mohl by se tím ale (na rozdíl od klonování) vyřešit problém neplodných párů a homosexuálů. A je úkolem nás a generací námi (ještě asi docela tradičně) přivedených na svět, abychom k tomu zaujali stanovisko. Co se mě týče, nevadí mi na tom nic a těším se na dobu, kdy si i homosexuálové budou moci dovolit dítě, které bude mít očička po tatínkovi a rozpláclý nosánek po tatínkovi číslo dvě. Jen jim ho bude muset nějaká hodná paní odnosit, ale to by zase asi mohla lesbička z páru, kde své dítě s partnerkou odnosí ta partnerka.

Kupodivu otázka za článkem se nepídila po téhle zajímavé věci, ale po tom, jak to bylo z tou Tunguzskou událostí. Inu, Martine, budeš možná překvapen, ale po stu letech se stále neví. Taky jsem si myslel, že se z přednášky dozvím řešení. Ale ono není, a je to pořád detektivka. Chceš-li, můžu ti zapůjčit knížku od dr. Jiránka i s jeho věnováním.

Fotogalerii z prvního Kirwidne jsou v internetové příloze Kadaňských novin.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Děkuju za odpovídající slova. Ja sem se s tim setkal ve spojeni s Nikolou Teslou - ze prave posilal energie skrze prostor, mezi kontinenty - ktery se me onehdy az uporne pritahoval, jakozto vedec, ktery se nespokojil s jednoduchou dogmaticnosti ved o prirode a psal snad take nejakou filosofii a poezii, kteremu se dely podivne krivdy, ac jedine co delal ze byl spojnici mezi sferami a ostanimi smrtelniky - stahujice objevy a pravdy, ktery nejak jakoby nakoukl do oblasti, ktera v nasi reci nema jmeno. Jaka to podivna a zahadna postava. A tak se klonim celou svou duverou k teto teorii.
Moc dekuju za tu moznost, ale zatim ne.

J-Lo řekl(a)...

I o tom se tam mluvilo. Je to taková milá pohádka, ale ty ostatní teorie jsou rovněž hezké. Důkazy pro Teslu neexistují než ty, že v roce 1915 psal o destruktivních možnostech bezdrátové elektriky a v letech 1906-10 byl zoufalý, a tak se neví, co přesně kdy dělal. Neexistují ale ani důkazy, které by to vylučovaly, a tak je to jedna z cca padesáti hypotéz, která tedy není mezi tou trojicí, jež splňuje aspoň většinu z vědeckých postulátů pro uznatelnou teorii, ale je prostě hezká. Prý o ní existuje i nějaký hodinová přesvědčivý film. Docela bych se podíval. I když se přiznám, že jsem skeptik, protože si myslím, že by se to nedalo tajit až do roku 1990, kdy s tím někdo přišel a pak to někdo v nějaké beletristické knížce zpopularizoval. Samozřejmě bych řekl, že za tím vším stál Cimrman, ale nechci tu hypotézu nijak snižovat. Jen si uvědomme, že do Tungusky se vydala první expedice až 19 let po explozi a věřit na slovo svědkům, kteří cosi viděli, asi taky nemůžeme. Je to prostě asi věčná záhada a proto je tak fascinující, že se i dnes mohou rodit nové a nové hypotézy.

Anonymní řekl(a)...

Pane Losenicky
budu uprimna i kdyz o to nejspis nestojite ..... paklize se zamyslim jako matka dvou teenageru nad tim jak mnoho rozhodnuti jsem za ne chte nechte udelala a nesu za to zodpovednost ..... jsem rada ze jsem nemusela rozhodnout veci jako ze treba ze ktere casti tela kuze a z ktere kosti dren a tak dal ......... a nebo by mi to nebylo dano rozhodovat - co myslite ?

J-Lo řekl(a)...

Přiznám se, že jsem moc nepochopil, co jste chtěla říct. Jednak nechci, aby kdokoli byl neupřímnej, to by celý to psaní soběpisníku postrádalo smysl. A pak nevím, zda je důležité, z jaké části těla to bude. To rozhodnutí, zda třeba nějaký homosexuál chce dítě (protože krom pudu sexuálního mu asi těžko upřeme pud otcovský či mateřský) bude muset dělat zodpovědně, jinak by to taky nemělo logiku.

Možná vám vadil takový ten radostný a šokující tón článku, kdy jsem zvolil extrémní případ (tedy vlastně ne já, ale prof. Petr), abych zdůraznil možnosti, které nám dávají úplně ty nejmodernější poznatky genetického inženýrství. Je pravda, že jsem se po té přednášce přestal obávat klonování. A dítě ze zkumavky mi přišlo už předtím normální a mám kamarády, kteří této metody využili a je dost dobře možné, že i já ji budu muset využít. Ano, je to "proti přírodě", stejně jako 90% medicíny, která už sama o sobě způsobila, že jsme jako druh tak trochu kriploidní (já už bych například nežil od necelých dvou let, kdyby mi nevzali ledvinu).

A protože fandím homosexuálům v jejich právu na společný život, tak se za ně beru se vším všudy, když se ty možnosti otevírají. Kdyby to moje dítko ze zkumavky bylo nakonec teplý, nezlomí mě to a budu rád, když přede mnou nezklopí oči a nebude mlčet, jako mnoho jinejch dětí, který se bojí vydědění, protože jejich tátové mají doma plný huby buzen, hulibrků a řiťomilů a mámy by se propadly hanbou, že mají doma teplouše. Než takovej fotr, to radši žádný dítě. Doufám, že moje upřímnost Vám nevadí.

Anonymní řekl(a)...

.... kvuli vasi uprimnosti ctu vas blog Pane Losenicky, takze zase by to nemelo logiku kdyby mi vadila ....ale co jsem tim mym hloupym uvodem chtela rict bylo to, ze se ozyvam s hlasem z uplne jineho konce nez je ten vas .... naprosto s vami souhlasim ze nucene zatlacovana komunikace ohledne sexuality je naprosto spatne - uplne spatne ...... zase zkusennosti z uplne jine strany .... ach jo asi bych nemela nic komentovat protoze vysvetlivky by vydaly za roman ....