12. srpna 2008

13. srpen a tři soutěže

13. srpna 3114 podle jedné z verzí začínal slavný kalendář Máyů. 13. srpna 1415 začalo tažení Jindřicha V. ve Francii. 13. srpna 1521 začala španělská nadvláda nad Mexikem. 13. srpna 1913 začala pětiletá vláda cirkusového krále v Albánii. 13. srpna 1918 začala historie Bavorských automobilových strojíren (BMW). 13. srpna 1940 začala Bitva o Británii. 13. srpna 1977 začala pouť po této zemi pro moje dvě sestřičky (všechno nejlepší, dárky vám necháme v Plzni). A zítra 13. srpna 2008 začne naše pouť na apeninský poloostrov. Nepotřebujeme Azincourt ani Tenochtitlán, harém ani bavoráka, bude nám stačit kus stopařskýho štěstí (tudíž nepohrneme ani vašimi palci) a veselá nálada.

A abyste se nenudili, můžete se zúčastnit tří soutěží. Jednak té o kadaňské víno! Jednak té o mnou vybrané suché víno (musím Vás pochválit za dosavadní bohaté příspěvky, i když kometáře někdy nefungují, jak by měly a zobrazují se až po čase)! A jednak úplně nové soutěže k 13. srpnu. Tehdy a ne jindy se totiž konala jedna slavná, až by se snad chtělo říct rozhodující bitva, o níž složil báseň i jeden z jezerních básníků. Přeložil jsem z té básně jednu sloku a několikanásobná hádanka zní: O jakou bitvu se jedná? Který slavný politik 20. století se narodil na stejojmenném zámku, založeném na počest vítězství? Který jezerní básník je autorem oslavné básně, z níž jsem překládal? Kolik mu bylo v den bitvy let? Kolik má ta báseň slok? Cenou tentokrát nebude láhev vína, ale medovník u Johanky (pro přespolní pak nějaká dobrá čokoláda na adresu).

„Vévodo z Marlboro, princi Evžene,
ať vaše sláva nikdy neusíná“
„Bylo to ostudné a ne, že ne“
slyšet se nechala malá Vilemína.
„Ba ne, děvčátko, každý zví,
že bylo to slavné vítězství.“

2 komentáře:

zuzna řekl(a)...

Pravděpodobně se jedná o Bitvu u Höchstädtu, v anglofonních zemích spíše známou jako Bitvu u Blenheimu. Tato se odehrála 13. srpna 1704 a skončila porážkou francouzů. Na zámku, postaveném na počest vítězství v Blenheimu blízko Oxfordu, se narodil Sir Winston Churchil. Jezerní básník, který napsal báseň Bitva u Blenheimu se jmenoval Robert Southey a v roce bitvy mu bylo necelých mínus 70 let (nepodařilo se mi zjistit přesné datum jeho narození na dny). Báseň má 11 slok (doufám - čerpala jsem už z jejího českého překladu). Jinak díky za krásnou otázku, konečně nějaká, nad kterou se bylo třeba hooodně zamýšlet a hledat na mnohých internetových stránkách. Díky zuzna

J-Lo řekl(a)...

Musím tě pochválit, po láhvi kadaňského vína vyhráváš i medovník a dokonce jsi mi rozšířila obzory o Vrchliského překlad, který jsem neznal. Díky;)