17. července 2008

Dobrovolnost

Evropská komise chce, aby jednotlivé členské státy na dobrovolné bázi spolupracovaly ve vědeckých oblastech, které si zvolí, a projekty společně plánovaly, financovaly a hledaly pro ně vědce, kteří na nich budou pracovat. EK chce tento svůj "plán" rozjet do konce tohoto roku.
Metro, 16. července 2008, str. 5

Mám trochu jinou představu o dobrovolnosti. Proto stále ještě nelituju svého NE z pátku 13. června 2003. Už je to pět let.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ten přístup článku je trochu zavádějící, protože nejde o dobrovolnost "jako takovou", ale o dobrovolnost v rozsahu, v jakym se do toho státy vrhnou.

Co tak tušim, tak takováhle spolupráce se na úrovni škol apod. děje už, co je to možné. Tak viděno skrz to slovo, to člověka může trochu škádlit.

To NE je určitě osobní volba. Na mysl tanou na první pohled tragikomické způsoby dotací. A solidarita, sotva se umožní, už je rozkladaná nenápadnými boji o ropu za zády všech se všemi. Ale to NE si taky myslí, že se ho netýká proud světa a času, který je tu i když každý z nás o sobě myslí, že je sebevytvořivším, odděleným subjektem.

J-Lo řekl(a)...

Já ti rozumím, Martine. Ale řekl bych, že NE u nadnárodního seskupení států je taky NE tomu, že se nespojí celej svět s jeho chudou částí, které by se mělo pomoct, ale spojí se jen bohaté státy a nespojí se jen tím, že zruší nesmyslné hranice a v obchodní sféře tím pádem cla, ale spojí se i v centrálním plánování. Evropa je totiž podle mě "sebevytvořivším, odděleným subjektem", narozdíl od států, které se nevytvořily u kulatého ani hranatého stolu a mají své tradice a odlišnosti od ostatních, na které jsou hrdé. To NE rozhodně není proti otevírání hranic. Nezavírám oči před světem, v němž je zdravá konkurence - možná narážíš na to, že nás bez evropské fúze pohltí Čína. Vsadím se, že nás po fúzi pohltí mnohem rychleji. Ano, máš pravdu i v té dobrovolnosti - spolupracovat budou nedobrovolně, ale dobrovolně se pak mají dohodnout na čem a do jaké hloubky. Pochopil jsem to právě tak. Jenže myslím si, že jestli není pro společný výzkum motivace přímo mezi vědci, tak je to smutné, ale ať takoví vědci radši nespolupracují nebo to skončí zase vyplňováním chlívků v lejstrech odevzdávaných na vyšších místech - což je myslím největší tragedie Evropy. Pochopil bych, kdyby Evropa jen poskytovala výhodné podmínky, jenže ony i ty se dneska zneužívají pod heslem: "Najděme si partnera ve dvou dalších státech EU a budeme to mít finančně zalepený." A řekl bych, že spolupráce škol by tady byla i bez spojené Evropy. A taky bych řekl, že bych se s tebou shodl na ANO, kdybychom se bavili o tom, do jaké míry;)