12. března 2008

Lounské divadlení a naše želízko v ohni

Vrchlického divadlo v Lounech
Pá 14. března v 17hod.
Divadlo Navenek
Olivie Twist

Rozhovor s Ladislavem Valešem z Rádobydivadla Klapý:

Můžete krátce představit letošní soutěžní představení?

Musím se přiznat, že letošní nabídka Divadlení bude i pro mne tak trochu do jisté míry neznámou. Hned na prvé představení DS Navenek Kadaň, Olivie Twist, se upřímně těším. Je to variace na známý Dickensův román, tentokrát s dívčí hrdinkou v hlavní roli a v muzikálové podobě. Předlohu G.P. Murphyho neznám, ale předpokládám – vzhledem k ambicióznosti kadaňského souboru –, že půjde o kvalitní zábavu.
Terezínský divadelní soubor T.M.A. se pod vedením Evy Andělové a její cílevědomou prací výrazně zlepšil. Komedie Nájemníci pana Swana určitě zaujme svou zápletkou všechny vrstvy diváků. Já jsem se na předpremiéře srdečně pobavil.
Libochovický soubor Scéna se v poslední době zaměřil na klasiku a jako jeden z mála souborů ji skutečně umí, zvláště když je to pod režijní taktovkou zkušeného režiséra Jaroslava Kodeše. Hrátky s čertem jsou pohádkovou komedii, kterou rádi shlédnou děti i dospělí.
Divadlo Duha z Polné je v amatérském divadle pojmem a jejich režisér Petr Vaněk téměř legendou. Jsem přesvědčen že Hrabalovy Ostře sledované vlaky zanechají v divácích hluboký zážitek.
DS Havlíček z Neratovic se v poslední době své existence věnuje konverzačním a situačním komediím. Titul Agnes Belladone je pro mne neznámým pojmem (jedná se totiž o první uvedení na českých jevištích), ale nebojím se, soubor patří ve Středočeském kraji k uznávaným souborům.

Proč letos nesoutěží tradiční účastníci z Klášterce?

Klášterečtí letos nesoutěží, neboť do stanoveného termínu přihlášek na přehlídku nestihli dotvořit svá představení. Přiznávám, že mi budou chybět.

A jak byste ohodnotil předchozí ročníky?

Předchozí ročníky Divadlení hodnotím jako pozitivum. Je to jednak znát na stále zvyšujícím se zájmu diváků a kulturní veřejnosti a jednak na kvalitě jednotlivých představeních. Nominované a doporučené soubory na Národní přehlídku byly vždy v popředí zájmu známých teatrologů.

Žádné komentáře: