6. března 2008

Literární klub podruhé

Druhé sezení literárního klubu proběhne na Střelnici ve sklepních klenutých prostorách
v pondělí 10. března od 19hod.

Na programu je autorské čtení Karla Rady, kadaňského spisovatele, jemuž v roce 2005 vyšel u olomoucké Votobie román Oblomovka.

Dále si účastníci sezení budou moci zodpovědět tzv. Proustův dotazník, což je soubor osobních otázek, na něž se má odpovědět velice rychle (jaksi bez dlouhého přemýšlení) a proslavil ho právě francouzský autor Hledání ztraceného času tím, že jej zodpověděl ve věku 13 a 20 let, a pozdější jeho zveřejnění vedlo k psychoanalytickým úvahám o tomto velkém spisovateli. Dnešním třináctiletým, ba někdy i dvacetiletým, by mnohé otázky zřejmě nedávaly valného smyslu, ale i tak bude zajímavé se nad nimi zastavit o století později.

Rád bych přečetl ukázky ze sto let staré knihy překladů, ovšem ještě mi nedošla poštou, tak uvidíme. Připomeneme si literární výročí, na nichž zjistíme, kdo co od některých z připomenutých autorů četl a co o tom soudí.

A rád bych pak domů dal každému z účastníků klubu kopii jedné z kapitol Čapkova posledního nedokončeného románu Život a dílo skladatele Foltýna – což bude také takové připomenutí jednoho výročí. Karel Čapek zemřel o Vánocích 1938. Ale hlavně možnost zajímavé psychologické hry při dalším sezení.

Žádné komentáře: