4. března 2008

Kadaňský majáles 1966 a 2008

Jak si tak pročítám materiály ke své přednášce o kadaňském jaru 1968, narazil jsem v Nástupu z 26. května 1966 na následující řádky, které by mohli inspirovat náš letošní plánovaný počin. Kadaňský majáles 2008 by měl proběhnout v pátek 2.května (ještě je ve hře i 9. květen, uvidíme podle přístupu gymnázia - které je letos takovým pokusným králíkem; příští rok by se akce rozšířila i na ostatní střední školy). Inu, studenti, čtěte!

II. studentský majáles v Kadani byl očekáván obyvateli města s napětím. V pátek odpoledne se začaly plnit ulice, kterými se měl majálesový průvod ubírat, tisíci nedočkavých diváků.

Letní kino, naplněné studenty kadaňských škol, bylo svědkem bouřlivé a spravedlivé volby krále majálesu, kterým se stal po vtipném volebním projevu jeden ze čtyř kandidátů, student SPSŠ J. Bartík. Po slavnostní korunovaci a převzetí korunovačních klenotů se král v doprovodu půvabných dívek, kandidátek na Miss majálesu, odebral do připravené ekvipáže a průvod se vydal na slavnostní cestu. U mikulovické brány převzal král od prvního radního klíče od města a tím byla Kadaň vydána na milost a nemilost královského doprovodu. Po tomto slavnostním obřadu se průvod ubíral ulicemi města, pozdravován diváky, do kulturního domu, kde pokračovala zábava. Po programu, který předvedla kulturní úderka vojáků z Litoměřic, přišlo to nejdůležitější, volba Miss majálesu. Sympatie studentů si získala kandidátka SZTŠ Jana Zouhartová, která byla zvolena královnou II. Majálesu roku 1966.

Tradice majálesu ožívá i v Kadani. Pro příští léta by neuškodilo více vtipu, originality, revolučnosti a snad i více samostatnosti v organizaci. Ale stejně se máme na co těšit.

Žádné komentáře: