23. února 2008

Tanec smrti

Před pár lety jsem viděl představení Play Strindberg od Fridricha Dürrenmatta jako televizní inscenaci s Josefem Abrahámem, Libuškou Šafránkovou a Ondřejem Pavelkou. Nevím do jaké míry upravil švýcarský dramatik původní Strindbergův text pro film, ani nevím, do jaké míry rozhlasový režisér Michal Pavlík v textu dnešní premiéry škrtal, ale napětí jsem cítil podobné, s jediným rozdílem, že v rozhlasové verzi to napětí vytvářel pouze představitel Edgara Viktor Preiss. Když odešel ze scény (totiž od mikrofonu), Nela Boudová a Lukáš Hlavica mě svými unylými výkony rychle uspali, ale i to je pro mě v sobotu odpoledne pozitivní efekt.

Dostal jsem na kurzu češtiny od mých milých kursistů před dvěma lety sebrané dramatické dílo Augusta Strindberga, jehož monology si už vypůjčily dvě herečky z Navenku pro talentovky na různé dramtické školy. Teď je jeho druhý díl, jemuž vévodí Tanec smrti, u Médi, který to bude zase letos zkoušet na DAMU. Těším se, že si přečtu druhý díl Tance smrti, jelikož se téměř nehraje a mě opravdu zajímá, jak to téma Strindberg ještě rozvinul. Teď si vzpomínám, že Strindbergovo Spáleniště jsem vlastně chtěl i hrát, budu si muset zase přečíst i to, už si ho pořádně nepamatuju. A jako na potvoru je zase v tom druhém dílu spisů.

Sobota 23.2.2008 na stanici ČRo3 Vltava:

August Strinberg: Tanec Smrti (PREMIÉRA)

Hru Tanec Smrti napsal esejista, malíř, fotograf, historik, etnograf, chemik, alchymista, okultista, spisovatel a jeden z otců moderní dramatiky August Strindberg v roce 1901. Pod tímto názvem vyšla na podzim toho roku jednom svazku dvě dramata. Pro rozhlasovou inscenaci jsme vybrali první z nich. Příběh stárnoucích manželů, kteří nedokáží žít ani spolu ani bez sebe. Hru napsal Strindberg na konci svého naturalistického období a tak se tu vedle psychologické drobnokresby objevují prvky expresionistické zběsilosti a groteskní komiky.

Inscenaci natočil režisér Michal Pavlík s Viktorem Preissem, Nelou Boudovou, Lukášem Hlavicou a Jiřím Ornestem.
MP3 Flash player. Credits, license, contact examples: http://pyg.keonox.com/flashmp3player/

Rozhovor s Viktorem Preissem o hře Tanec Smrti
DOWNLOAD (STÁHNOUT)

Více najdete zde.

Žádné komentáře: