16. prosince 2007

Otázka maxima

Možná dostanu televizi. Zatím ji nemám, a tak si vesele čtu Jak jsem se stal socialistou? od Jacka Londona. Ještě minulý týden jsem si tu krátkou esej četl anglicky, neboť jako současného oponenta socialismu mě to hodně zajímalo; když tu náhle v pátek mi došel slabý svazeček nazvaný Třídní boj rovněž od Jacka Londona, který, aniž bych to tušil, když jsem ji vydražil, toto vyznání bývalého individualisty také obsahuje. Začetl jsem se i do jiných textů, Tulák, Stávkokaz, Otázka maxima... V té poslední zmíněné studii mimo jiné stojí:

Svět Homérův omezen pobřežím Středozemního moře a moře Černého byl mnohem širším světem, než jest svět náš dnešní, jejž vážíme, měříme, přepočítáváme právě tak přesně a snadno, jako by to byl dětský míč.

Možná dostanu televizi, ale snad si najdu čas i na další v řadě textů, který už mě teď láká svým názvem: Hledá se nový zákon vývoje. Za tu televizi ale přece děkuju, budu si na ní rád pouštět některé filmy z klasické řady, co teď vycházejí v Levných knihách, jen mi někdo říkal, že k tomu je potřeba ještě nějaký přehrávač či co...

Žádné komentáře: