15. října 2007

Teplický Kurdistán

Přihlásil jsem se někdy v září do zajímavé akce s názvem Rodina odvedle. Dneska mi volali, že bych měl 18. listopadu jet na oběd do Teplic do jedné kurdské přistěhovalecké rodiny. Asi si tedy ode mě občas přečtete něco z kurdské historie a současnosti.

Nejdříve se podíváme na mapu, kde Kurdy hledat. Našel je tam už Xenofon, jehož Anabáze mi leží na posteli, takže se sním hned večer vydám na výpravu do Persie a budu pátrat po tom národě v horách.


Asi právě proto, že žil v horách a hory bývají od starověku přirozenou hranicí států, ocitli se v moderní historii Kurdové jako menšinové obyvatelstvo v Turecku, Iráku, Sýrii a Iránu, tedy v oblastech, kde to za poslední století bylo s demokracií tak nějak porůznu. Jak jsem se tak díval na některá města na wikipedii a hledal si informace, dokonce jsem do článku o Sulejmanii připsal, že tam v roce 1968 vznikla univerzita, která byla v 80. letech přeložena do nedalekého Arbilu. Ještě včera jsem nevěděl, že ta města existují. A taky jsem celý odpoledne čekaje na hodinu dějepisu v 1.A poslouchal kurdskou rockovou scénu. Tady je malá ukázka.


4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Kurdové jsou Indoevropané, jako my.
Kolébkou Indoevropanů je Anatolie.
Jako první se od původně jednoho jednotného indoevropského kmene odtrhli Chetité a táhli k jihu.
Pak se odtrhli předkové Keltogalů a Germánů a táhli přes Balkán k severu. Pak se odtrhli předkové Árjů a táhli k jihovýchodu.
Kousek cesty šli spolu s nimi předkové Slovanů a Baltů, kteří táhli přes Kavkaz k severu.
Kurdové jsou ti, kteří tam zbyli.
Kurdové jsou Indoevropané, kteří zůstali doma a nikam neodešli.

J-Lo řekl(a)...

Zapomněl(a) jsi zmínit, že jde o hypotézu... nemám rád takhle jasné soudy o něčem deset tisíc let vzdáleném... sice se to dobře poslouchá, ale stejně by to mohli o sobě tvrdit třeba Kurgáni nebo Ukrajinci, ale oni by se našli i další kandidáti... Navíc, v Anatolii se vyskytovali i semitské národy...

Anonymní řekl(a)...

To, že Kurdové jsou Indoevropané, žádná hypothesa není. To nikdy nikdo nijak nezpochybnil.
Že jsou potomci směsi Chetitů a Churitů, to už samozřejmě hypothesa je, nicméně hypothesa velmi silná.
Jedinými Indoevropany, kteří se sekundárně usídlili v Anatolii (tedy navrátili se do ní), byli Alexandrovi Řekové (řekomakedonci) a později Gallové (teď si zrovna název toho kmene nemůžu vybavit).
Kurdština ač indoevropský jazyk, nevyvinula se ani z řečtiny, ani z galských jazyků. Těžko učinit jiný závěr než ten, že Kurdové jsou ti, kdo tam zůstali a přežili dodnes.
I když se je snažili vyhladit jak Semitští dobyvatelé, tak i turkičtí dobyvatelé. A ti Turci se o jejich vyhlazení snaží i nadále.

Co je podstatné je to, že Kurdové jsou nám bližší a příbuznější než Turci i než Maďaři a Finové etc.
Podle toho bychom se ke Kurdům také měli chovat.

J-Lo řekl(a)...

Já nezpochybňoval indoevropský původ Kurdů, ale kolébku Indoevropanů... jinak je mi to celkem jedno, kdo je mi blíž, mám rád pohodovýho Maďara a Turka stejně jako pohodovýho Francouze či Kurda a nemusím blbýho Kurda stejně jako zabedněnýho Čecha... Argument společného etnického původu pro "chování se k někomu nějak" už tady v historii byl a myslím, že se neosvědčil;)