13. května 2007

Birlibán


Vždycky když se mě někdo zeptá na moji nejoblíbenější dětskou knihu, vedle Alenky v říši divů jmenuju Birlibána a většina lidí na mě zůstane koukat, jako bych si zase něco vymyslel, abych byl zajímavější. Tu knížku jsem od dětství neviděl, a tak jsem se z té sebestřednosti začal sám podezírat. Ale vždyť si pamatuju, jak Birlibán musel vylézt na houskovou horu, která byla ze ztvrdlých housek, co děti nedojedly, a pěkně mu znesnadnila jeho putování za ztraceným Janečkem (to je jeho oblíbený maňásek). No, a minulý týden mi příběh od Eduarda Petišky přišel poštou i s ilustracemi Václava Sivka. Tak teď už se ze sebestřednosti obviňovat nemusím, neboť o mé dětské výjimečnosti není pochyb:-)

xxx

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Můj nejoblíbenější plyšák se taky jmenoval Janeček, podle Birlibána. Housková hora mi nevadila, zato prodírání se přes horu sladkostí (nebyla tam taky cukrová vata? už je to strašně let, co jsem to četl naposled) mě fascinovalo :).

Martina řekl(a)...

Já tu knížku také četla coby malá holka. =) Dokonce ji máme ještě doma.
P.S. Jj, Birlibán se prodíral i cukrovou vatou. ;-)

Anonymní řekl(a)...

Bude mi 33let, ale na Birlibána a horu z housek si nevím proč pamatuju velice dobře. :-))

Anonymní řekl(a)...

Tak přesně toto vydání moc scháním! A Birlibán se brodil krupicovou kaší! A vůbec - super knížka!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj... tuhle knížku taky moc miluju... snažím se sehnat vydání s ilustracema od Sivka(jeho obrázky jsou taky na té stránce), nevíte někdo jaký je to rok vydání a jaký nakladetelství?
Díky moc...