22. dubna 2007

Kirwitzerovy dny

Nevím, jestli hodnotit Kirwitzerovy dny z pohledu organizátora nebo diváka, neboť to těžko rozliším. Každopádně mě potěšila letošní hojná účast, hladký průběh a milí hosté. Budu teď už vědět, který graf nebo chcete-li obrázek lze nakreslit jedním tahem a kde ten tah začít; trochu víc jsem pochopil Green-Taovu větu (a zjistil, že Green je starej jako moje mladší sestry); kochal jsem se záběrem na alej baobabů na Madagaskaru; žasnul nad přechodem Tadeáše Haenkeho přes Jižní Ameriku, aby stihl loď, která mu v Evropě ujela; už vím, kolik je na světě popsaných rostlin a že sám Linné jich zvládl zařadit něco přes devět tisíc; zaujala mě Descartova myšlenka, že zvířata jsou mechanické věci – tedy, když kopnete do kočky a ona zaječí, je to podle tohoto zakladatele racionalismu stejné, jako když šlápnete na měch od varhan – brrr; večerní představení mělo hodně diváků a spokojenost byla cítit z podia i z hlediště; dnes jsem byl mile překvapen, kolik lidí zajímal Buddha a Kristus, lidem asi chybí kostel nebo co?;) překladatel Diamantové sútry nám přiblížil prázdnotu a získal zásluhy stejně jako jeho posluchači – čímž jsme si všichni trošinku vylepšili karmu; malgašské reálie jsem vnímal napůl, protože jsem se věnoval neustálému umravňování diaprojektoru, který se mnou zápasil jako nezkrotný býk; na závěr mě moc pobavila botanická procházka na Rašovické skály, ale o tom dále.

Docent Klazar, jenž pochází z mých rodných Loun, mj. představil Leonharda Eulera, největšího matematika všech dob.
Účastník několika expedicí na Madagaskar Pavel Hošek z redakce Vesmíru nám dal nahlédnout do tajů madagaskrské flóry a fauny.
Chameleon
Poněkud drobnější chameleonek
Alej baobabů
Lemur
Doc. RNDr. Jan Kirschner, CSc. povídal nejdřív o herbáři a potom o Carlu Linném a nešetřil při tom vtipem hodným předsedy Botanického ústavu Akademie věd ČR.
Něco pro nás Kadaňáky.
Paní Kirschnerová se stará o centrální herbář ČR.
I letos přišel na řadu Jára da Cimrman.
Prof. PhDr. Josef Krob, CSc. vyrovnal časový skluz a začal jen o minutu později.
Na scénu se dostali i roboti.
Kdo by dneska četl básně?

Ukázka ze hry


Tak praví Diamantová sútra

Příjemné diváctvo
Madagaskarská expedice
Rašovická expedice (více zde)
mljt

Žádné komentáře: