30. března 2007

Pašije (podle skutečné události)

Na Květnou neděli 1. dubna 2007 proběhne v Růžencové kapli v Kadani (za farním kostelem na náměstí) již tradiční pašijová hra v provedení divadla Navenek a jeho hostí. Text Pašijí je proti minulým třem ročníkům nový, v některých místech až netradiční. Provedení nebude tak statické jako v minulých ročnících a hlavně obsazení rolí přinese Pašijím zcela nový nádech.

Texty jsou sice většinou autentické, ale rozmanitě jsem je poskládal po vzoru Plastic People of the Universe, jejichž jedna skladba při představení rovněž zazní. Ubude postava Evangelisty, který zastupoval roli vypravěče, a naopak přibude postava Lucifera-pokušitele. Tato postava, kterou jsem vytvořil z neevangelijních zdrojů (zejména Papini a Durych), s cigaretou a bičem (dnes jsem se s ním učil zacházet a pěkně jsem se sešvihal), oblečená do saténové košile a kožených kalhot, provází Krista na jeho poslední cestě a nutí diváka k bezprostřednímu zamyšlení nad podstatou celého příběhu, ovšem nepodsouvá mu nějaký striktní význam. Představení bude doprovázet zpěv a didgeridoo.

Lucifera si do Kadaně přijede zahrát host z uměleckého souboru mosteckého Divadla rozmanitostí Zdeněk Turek (dnes jsme se viděli poprvé a bylo to moc příjemné setkání; kvůli Pašijím zruší své plány na neděli a kupodivu se bičem ani jednou nešvihl - to se pozná profesionál:), Krista bude hrát "ježíšovský" typ a nový člen divadla Navenek Zdeněk Dlask (posila, která přišla právě včas, transfuzní stanice Navenek už delší dobu potřebovala novou krev a Zdeněk je velice příjemný dárce se skupinou 0, Rh-), David Švingr alias Šimon Petr přijede hostovat z Loun, ostatní postavy ztvární vesměs členové divadla Navenek. Přijďte se podívat, určitě to bude stát za to.
...

Žádné komentáře: