5. ledna 2007

Stvoření

(volně a opile z Irvinga Laytona)

Dal jsem ti život:
složil jsem tě mezi soumrakem a rozedněním.

Jsi moje nejlepší báseň,
rodil jsem tě dlouho v bolestech.

Co se dělá s básní?
Odevzdává se světu.

Jdi, drahá, potěš ostatní,
jako jsi potěšila mě.

Rozdávej se ve své čerstvé vůni
milenci za milencem.

Zasej jim do slabin posedlost horečných nocí,
v nichž chci spočinout navěky.
mljt

3. ledna 2007

Tři kočáry pro Mozarta

První kočár doveze tě
do nejvyšších pater slávy –
její uhlík v tomhle světě
bude navždy žhavý.

Druhý kočár vystrojí ti
pro lásku vždy nevinnou –
když na nebi slunce svítí
hvězdičky se rozplynou.

Třetí kočár není k mání!
Na onen svět doveze tě
koník smutný k uzoufání
na svém chromém hřbetě.
mljt

Mohli se potkat?

Jistě si vzpomenete na oblíbené a většinou nesmyslné testové otázky typu „Mohli se potkat Mikuláš Koperník a Galileo Galilei?... Josef II. a George Washington?... váš pradědeček a Jaroslav Vrchlický?...atd. atd.“ Taky mě napadla jedna otázka z tohohle soudku a možná někomu dojde, kam, resp. na koho mířím. Dnes se o něm totiž v souvislosti s jeho nedávným úmrtím mluvilo a možná ve chvíli, kdy tohle píšu, ještě nad sklenkami s vínem mluví v Národním muzeu. Tedy:

Mohli se potkat:
a) Wolfgang Amadeus Mozart
b) Bedřich Smetana
c) Bohuslav Martinů
d) Karel Hynek Mácha
e) Jiří z Poděbrad
f) Sv. Lukáš evangelista
g) Sv. Anežka
h) Jan Žižka
i) Karel IV......?

Možná vás napadlo, že třeba Mácha mohl na svých cestách po vlastech českých zabloudit až k Litomyšli nebo že Karel IV. mohl na lovu omylem vystřelit oko mladému lapkovi z Trocnova. Ale jistě vás překvapí, že moje odpověď zní, že teoreticky se mohli potkat všichni mezi sebou. A to na laboratorním stole největšího českého antropologa Emanuela Vlčka. Napsal 60 knih a monografií, 140 odborných studií, 170 zpráv a populárních statí, jeho rukama prošly kosti pralidí, téměř všech českých králů a světců a mnoha významných osobností. Stal se tak mým oblíbeným strašidlem v prvním ročníku na vysoké škole, kde po nás dr. Janusová chtěla vědět antropologické detaily o našich středověkých osobnostech, takže si dodnes pamatuju, že sv. Ludmila měla krevní skupinu B a její manžel Bořivoj předkus – než jsem začal psát tenhle článek, myslel jsem si, že to nikdy nikde nepoužiju. Ještě dnes, když některý z mých spolužáků pronese dramatickým hlasem „Emanuel Vlček: Jak zemřeli“, naběhne mi husí kůže. Každopádně po přečtení článku ve Vesmíru, kde byla zmíněna také poslední a nedokončená práce Emanuela Vlčka, mě její název inspiroval ke stejnojmenné básni. A tak Vám, pane profesore, dlužím dík! Nejen za tu inspiraci.

<3

1. ledna 2007

pf 2007

Stálo to chvíli přemlouvání a stopku slivovice, ale nakonec se dal přednosta stanice Chomutov Rudolf Galbavý obměkčit a urychlil můj návrat domů z novoročních oslav o tři čtvrtě hodiny. Tomu se říká vzorná práce našich drah - vyjít zákazníkovi vstříc i v Novém roce s opilými strojvůdci! Díky!

mljt

31. prosince 2006

Nový rok s hvězdičkou na nebi

Rok, s kterým se loučíme, vypověděl smlouvu planetě Pluto a udělal z ní trpasličí planetu. Trpasličí planety jsou zatím jen tři, mezi nimi bývalý asteroid Ceres. Tato bývalá planetka byla objevena na Nový rok v roce 1801 a její objevitel ji zprvu považoval za kometu. Jeho kolegové astronomové ji však označili za planetu a za tu byla považována, spolu s dalšími třemi největšími asteroidy, do roku 1852. Že už v tom máte trochu zmatek? Tak vám do nového roku přeju, ať sice nemáte věci v hlavě pomatené, ale ať je zase nemáte moc jednoznačné, protože právě případ novoroční komety, později planety, pak planetky a nakonec (konec prozatímní, samozřejmě) trpasličí planety nás učí, že vše je přece jen moc relativní na to, abychom soudili.

A neposlouchejte moc ty, co učí o životě, ale ani ty, co už je život naučil, poslouchejte především váš vlastní život, neboť je jedinečný. Hleďme, vypadá to jako od Konfucia či jiného mudrce, ale je to výtrus mého vlastního sobeckého vnitřního přesvědčení.

A kdo by se chtěl dovědět více o planetkách, přijďte se letos podívat na Kirwitzerovy dny, kde o nich (dá-li Bůh) zazní několik přednášek.

<3