1. července 2006

Bývalá 4.B


Šel jsem včera po náměstí a najednou potkám bývalou 4.B, předchůdkyni mé 4.B, a že prý mají sraz. Protože jsem měl ještě chvilku čas, zašel jsem s nimi pořídit pár fotek a později večer jsem jim ještě přivedl paní třídní... A tak především pro ně je tato fotogalerie (fotky jsou neupravené).
...

29. června 2006

General hangover

Pod dnešní datum jsem nedávno na wikipedii vložil odkaz na tzv. chuchelskou bitvu. Někdo se pokusil moji snahu zpochybnit a heslo smazal, zřejmě jako nedůvěryhodné nebo méně významné než třeba požár divadla Globe v roce 1613 nebo francouzskou anexi Tahiti v roce 1880. Ovšem nedal jsem se a dnes ho tam vložil znovu, protože považuji tuto událost našich dějin za stejně světově významnou jako třeba objev uhlí na Vancouverském ostrově v roce 1850 nebo porážku Anglie od Spojených států na Mistrovství světa v roce 1950. Navíc je to dnes 125 let, takže celkem významné výročí.

Chuchelská bitva se odehrála 29. června 1881 před rozdělením Karlo-Ferdinandovy univerzity a byla to vlastně rvačka mezi českými a německými studenty. A jak dopadla? "Výsledkem chuchelské bitvy bylo několik lehčích zranění a všeobecná kocovina."

Naše divadelní sdružení Navenek chystá přesnou rekonstrukci chuchelské bitvy v noci z 5. na 6. července v rámci tzv. Hasištejnských hradních hrátek.

Několik vět

V roce 1989 byl 29. června zveřejněn text Několika vět. Rudé právo mobilizovalo a na jeho článek Kdo seje vítr, chodily reakce tohoto typu:
My, zasloužilé funkcionářky Českého svazu žen okresu Chrudim, jsme se dnes sešly, abychom se blíže seznámily s jednáním a závěry sjezdu ČSSŽ, které chceme prosazovat ve svých organizacích i na pracovištích, v duchu přestavby a demokratizace naší společnosti. Odsuzujeme různé skupiny a jejich štvavé pamflety, kterými se snaží narušit naše budovatelské úsilí. Naše společnost dala během uplynulých dvaceti let každému možnost dokázat prací pozitivní postoj k socialismu. Co chtějí D. Kolářová a další? Dala jim málo naše společnost? Funkcionářky ČSŽ okresu Chrudim Rudé právo, 3. 7. 1989

Kdo chceš přičichnout k atmosféře doby, dej si čouda.

28. června 2006

Sedm kulí jako v Sarajevu

28. června 1914 byl spáchán atentát na arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este. Tuto sarajevskou událost rád vyprávím studentům, protože si na ní lze dobře uvědomit, jak náhodně vypadají dějinné události, přestože jsou třeba plánované. Jak krásně bizarní je představa Gavrilo Principa, jak si v bufetu u Morice Schillera kupuje sušené fíky a sendvič, při placení jukne od kasy za výlohu a ejhle koho to nevidí v couvajícím voze? Že by Franz Ferdinand s chotí? "Drobný si nechte, já musím." A vyběhne ven vypálit pár ran na následníka trůnu.

Před časem jsem získal unikátní pohled sarajevského Latinského mostu, u kterého se vše odehrálo. Je to pohled z roku 1913, a tak jsem neváhal a na wikipedii udělal mostu heslo i s obrázkem, určitě si ho zasloužil.

A kolik že bylo těch kulí vysázenejch v Sarajevu? Byly jen dvě, ale dvojka v kartách není a spojení "dvě kulky" zní samo o sobě dost blbě, takže i v hodinách radši zůstávám u té karty, která, když je trumfová, zabije nejen arcivévodu, ale třeba i žaludskýho krále.

27. června 2006

P.S.

Náš pan režisér a bývalý představitel role Sira Olivera se ocitl na titulních stranách bulváru. Několik svědků potvrdilo, že se poslední dobou často vyskytuje ve Smetanových sadech, kde pod rouškou komedianta obtěžuje kolemjdoucí pejskařky. Jde většinou o mladé dívky (nezřídka panny), které pomocí replik z Rostanda a Shakespeara chytá do svých tenat. Potom se snaží je osahávat. Našemu reportérovi se podařilo vyfotografovat jej in flagranti (snímek jsme již poskytli MV ČR a zde jej zveřejňujeme jen pro otrlejší povahy).


Záštita


Včera jsem byl v Praze navštívit jednoho laureáta Nobelovy ceny za rok 1965. Očekával mě ve tři hodiny a dokonce mi přišel naproti k výtahu. Na svůj věk nevypadal vůbec špatně. Jednali jsme o spolupráci na našem projektu Bombičky proti bombám a nutno říci, že úspěšně. Brzy podepíšeme smlouvu o poskytnutí záštity. Máme totiž podobné cíle - především pomoc dětem v nejchudších oblastech v přístupu k základnímu vzdělání. Brzy se tedy obmění i naše stránky a začně široká propagační kampaň. Kdo chcete být u toho, sledujte je a hlavně neváhejte. Potřebujeme dárce, spolupracovníky, sponzory.