26. května 2006

Bilance

Maturity udělali všichni!
Teď už zbývají jen ti dva, kteří si vzali k srdci heslo z jedné nástěnky:
„Podzimní listí maturitu jistí.“

24. května 2006

A Hard Day's Night

...everything seems to be right;-)

23. května 2006

My nic, my muzikanti



Byl to koncert;-)
A dokonce dvoje první housle!

22. května 2006

Chvíle napětí...


Ale udělali všichni;-)

Mastičkář

Studoval jsem v noci před spaním ještě češtinu, a protože chceme v červnu na Hasištejně uvést pár středověkých divadelních her, sáhl jsem po Mastičkáři, středověké satiře ze 14. století. Kupodivu se toto drama nedostalo na seznam povinné četby, kde vlastně ze středověku není jediné odlehčené dílo, takže to podporuje zcestnou teorii, že tehdy nebyli lidi veselí a znali jen legendy a kroniky. V Mastičkáři jde o jakousi parodii na velikonoční hry, dokonce s narážkami na liturgii (místy s latinskými texty). Na začátku Rubín, mastičkářův pomocník, vychvaluje mistrovy léky, mistr Severín pak jejich kvalitu dokáže na vzkříšení Izáka, syna jistého kupce Abraháma (otevřená narážka na biblický příběh), nu a pak přicházejí tři Marie, aby koupily masti na mrtvé tělo Krista Pána. To vše si můžete přečíst v jakémkoli výtahu z četby, někde vám ještě dodají něco ve smyslu „vedou rozpustilé řeči“ a „objevují se bujné výjevy“. O co přesně jde, se dozvíte, až nahlédnete přímo do textu. Zde jsou ukázky ze stěžejního díla naší středověké literatury – jsou ve staročeštině, abych nebyl podezírán, že kazím mládež – ta jistě tuto starou verzi naší mateřštiny nerozluští.

Mastičkář: Rubíne, vo pistu? (wo bist du)
Rubín: Seď, mistře, dirži za řit tistu.
Mastičkář: Rubíne, vo pistu kvest? (gewesen)
Rubín: Seď, mistře, chlupatů tistu za pezd.

Rubín: Milý mistře, ty vždy na mě kříkáš
i svým hněvem na mě kdýkáš!
U velikém sě mistrovstvě znáš,
však proto i hovna nejmáš.

V tzv. drkolenském rukopise (ten první rukopis se obvykle nazývá muzejní) Rubín mistru oznamuje:
Milý mistře, odpusť mě vyníti,
a věru ihned chci přijíti,
aneb již nemohu státi,
ano mi sě chce velmi sráti.
Mastičkář: Třeba-liť k čritu jíti,
protoť já budu pivo píti…
(po chvíli čekání přijde Rubín)
I kdes tam byl tak dlúho,
kurvy synu, a ne slúho?

Izáka, který předtím popil dosti piva, Severín vzkřísí tak, že mu nalije na zadek kvasnice, načež se Izák probere a (v muzejním rukopise) dí:

Avech, auvech, avech, ach!
Kak to, mistře, dosti spach,
avšak jako z mirtvých vstach,
k tomu se bezmál neosrach…
Jiní mistři po svém právu
maží svými mastmi hlavu,
ale tys mi, mistře, dobře zhodil,
ež mi všichnu řit mastiu oblil.

Shodou okolností si jedna studentka dnes u maturit vytáhla otázku vývoj dramatu a celého Mastičkáře tam přeříkala, jen o rozpustilých řečech a bujných výjevech nevěděla (pravda kvasnice na zadnici zmínila, abych jí nekřivdil).

Dosud veříte, český jazyk
že nemóže děti kazit?

21. května 2006

Sáhněte si pro štěstí

Svatý Jene z Nepomuku,
drž nad námi svoji ruku,
ať nám Bůh dá, co dal tobě,
by náš jazyk nezhnil v hrobě!

Bombičky proti bombám

Dneska před padesáti lety téměř zmizel z povrchu zemského ostrov, který dal jméno dvoudílným plavečkám. Na atol Bikini dopadla vodíková puma. Myslím, že o deset let později se to stalo inspirací pro Věru Chytilovou pro úvodní scénu jejích Sedmikrásek, kde výbuch pumy vystřídá záběr na holky v bikinách.

Já jsem se také nechal inspirovat a v hlavě mi uzrál nápad na jednu akci. Představil jsem ji nedávno kadaňské mládeži na jakémsi „dětském“ zastupitelstvu a jsem hrozně rád, že do toho šla. A s jakou energií, to se dočtete na jejich stránkách. Na první pohled možná další ze zbytečných akcí, ale v rukou povolaných a hlavně mladých snad smysl má, i když v anketě bychom se určitě dozvěděli, že kazí děti. Jde o to, nasbírat 30.000 bombiček do plnících per, aby člověk měl představu o množství jaderných hlavic, které jsou světě k použití. A protože akce oficiálně začne na Kirwitzerově dni 10. června, můžete se stát prvními a tím pádem slavnými donátory této akce. Stačí kliknout na Chci přispět. Ne, bombičky si pak nenecháme – pošleme je někam, kde je potřebují.

Protože stránky Think Against Bombs vznikly péčí pana Petiho právě před pár dny, budeme rádi za jakékoli ohlasy, nápady, návrhy apod.

A ještě doporučuju tohle video o podobné akci, i když trochu v americkém stylu.

Sedmikrásky


Další něžný název pro docela tvrdé dílko. Viděl jsem ten film Věry Chytilové z roku 1966 těsně po pádu opony a dodnes ve mně zanechal stopy. Připomněl jsem si ho přečtením příslušných kapitol ve Škvoreckého Všech těch bystrých mladých mužích a ženách. Jestli někdo pochybuje o tom, že by výuka filmu mohla být zábavná, tuhle knihu vřele doporučuji. Jestli někdo pochybuje, že by taková výuka kazila děti (tuto možnost zatím v mé anketě zaškrtlo „pouze“ šest arbitrů), pak nechť sáhne po téhle knížce. A taky ať někde v archivu vyštrachá film Sedmikrásky. Dvě mladé dívenky v plavkách v něm po záběrech na výbuch jaderné pumy, na tanky a buldozery na začátku prohlásí: „Jestliže svět všechno ničí, tak budeme také všechno ničit.“ A jdou na to jako ženský na chlapa! Provokace za provokací, všechno o sexu a o jídle. V závěru je pak scéna, kdy se dostanou na připravenou recepci pro nějaké papaláše a začnou se cpát a vesele po sobě a po sále házet šlehačkové dortíky a chlebíčky. Škvorecký píše, že jistý poslanec po zhlédnutí filmu protestoval proti plýtvání potravin v době, kdy se naši zemědělci potýkají s nedostatkem zemědělské výroby. Obě holky se sice na konci filmu polepší, ale to je vrchol satiry, jako když don Juan jde na konci Moliérovy hry oprávněně do pekla. Film nakonec promítli i v Cannes, kde byl přijat s nepochopením, což se nedivím.

Vše to se odehrálo v době, kdy bylo znemožněno vstupovat českým zpěvákům jako byl Matuška, Gott, Pilarová nebo Olmerová. Škvorecký mi připomněl, co jsem věděl od dědy a od babičky. Že totiž byli umlčeni pro nádhernou smyšlenku, že Walda s Pilarkou měli z okna hotelu Pupp ve Varech močit na dělnickou delegaci za doprovodu Gottem preludovaného šlágru Tam, kde šumí proud. Tedy Matušku si představit umím, ale Pilarku? To už musí mít člověk fantazii. Walda pak prý ještě v trenýrkách řídil dopravu na křižovatce a Pilarka měla hrát pokr o peníze. Tohle že by se měli děti učit ve škole? Umlčet takové hlasy dřív, než bude pozdě!




Nevlastní někdo kopii této provokativ-moralisierende Groteske über zwei Mädchen, die sich entschlossen haben, verdorben zu sein?