23. února 2006

My ze 4.B dvacet sedm popáté

Pokračování fotoseriálu ze života 4.B.

Fotoduet tentokrát na téma: "co dokážou drogy"

Maturitní bál 4.B

Dnes proběhne ve Vídni světoznámý Ples v opeře. Zítra, v předvečer Vítězného února, bude mít moje milá 4.B maturitní bál. Na rozdíl od toho vídeňského nebudou ten náš maturitní přenášet televizní stanice do celého světa, ale událost to bude podobně veliká. Nebudeme tam mít Carmen Electru, ale myslím, že elektrizujících zážitků na vás čeká dostatek.
V roce 1993 jsem maturoval se 4.A. Maturitní ples jsme měly tři třídy dohromady. Moc si z něj nepamatuju, tuším, že jsem byl tehdy hodně zamilovanej, tuším, že jsem se spolužáky o půlnoci spustil tehdy populární kraulový tanec pogo, takže se nás na sál moc nevešlo, po půlnoci jsem v předklonu navštívil jedno křovíčko před kulturním domem, a pak jsem se až do rána potuloval se spolužáky po Lounech, abychom nad ránem usnuli někde na chodbě u kanceláří, kam nevím, jak jsme se dostali, ale to bylo celkem jedno. Nepamatuju si ani předtančení ani kulturní vložky ani půlnoční překvapení, to, co si pamatuju, bych, přiznám se, ani nechtěl vidět znovu.
Nyní se kruh uzavírá, já jsem zase v béčku a s ním si teď užívám organizačních radostí a strastí. Jestli je maturita od latinského maturitas – zralost, je tohle můj první maturitní ples. V tom uhrovitém věku jsem byl ještě nezralý jako pepř při sklizni, teď už jsem, ač utržen, myslím při pokojové teplotě života trochu došel. Snad jsem ale nevyschnul. No, přijďte, uvidíte sami. Třeba nebudete ani litovat, že jste nebyli ve Vídni.

22. února 2006

Autorské čtení v Lounech

V pondělí jsem četl v lounské knihovně svoje básničky. V rodinné atmosféře jsem si zahrál na Majakovského a snažil se přes hodinu udržet v sálku soustředění. Nevím, jak posluchačům, ale mně se to líbilo. Dneska jsem vyvolal pár fotografií, tak se chci podělit aspoň o trošku toho (jak to nazývá Holan) „prostoru pro princeznu poezii“.

21. února 2006

S občankou či bez

21.února 1952 nechala vláda Winstona Churchilla zrušit občanské průkazy, které byly zavedeny za války, aby se poznali britští občané od nacistických parašutistů. Občanky byly zrušeny, „aby lidi byli svobodní“. Hlavní motiv ale asi byla drahá administrativa. Podle tohoto článku stál za zrušením občanek jeden jediný řadový občan, který odmítl vydat Identity Card policistům a hnal to až před nejvyšší soud, který mu dal za pravdu. A Britové, aspoň soudě podle článků z roku 2001, kdy se zvažovalo jejich znovuzavedení v souvislosti s terorismem, se bez povinných občanek obešli dodnes. Je zajímavé, že Británie má tolik věcí, které my považujeme za tak nezbytné, že o nich už ani nepřemýšlíme, prostě jinak. Že by je ani Evropská unie nezlomila? Tomu se nechce věřit. No, tady píšou, že v roce 2013 bude mít 80% bristké populace osobní dokumenty včetně otisků prstu, fotky tváře a snímku duhovky. Tak tomu stejně nerozumím. Proč 80%?

Carne vale

Většina z nás pojídá maso za každého počasí, ročního období či režimu. Někteří dali masu vale navždy a stali se z nich vegetariáni. V Kadani bude masopust, staročeský, možná lépe c.k.rakouský masopust, tedy rozloučení se s povánočními radovánkami a příležitost k zamyšlení se nad sebou jako nad dílem Božím či jako nad součástí potravinového řetězce. Byl jsem za svého života tři roky vegetariánem a stále mám trauma z toho, že jsem to nevydržel dodnes. Prostě mi vadí, že je to takhle shůry dáno, že mám na maso chuť a musí kvůli ní na mučidlech chcípat nevinná zvířata. Já vím, řeknete, že je to komplex. A tak o tom už nebudu dál mluvit, každý máme své komplexy, nejsme jejich páni, a tak se s nimi učme žít. Jeden praktický problém to však s sebou nese. Mám dva oblíbené slogany a váhám, který z nich si dát na tričko. Protože jsem ve věku, kdy bojovat proti něčemu znamená totéž co žít, bojoval proti kožešnictvím, patří k mým oblíbeným tenhle: „Čtyřicet tupých zvířat musí zahynout, aby se jedno obléklo.“ (Nedávno mi někdo řekl, že dřív byly v módě kožichy, dneska je v módě boj proti kožichům. Podle toho asi prostě jen podléhám módním trendům.) Druhý slogan je z opačného soudku: „Ušetřte nevinná zvířata – jezte vegetariány!“ Poradíte mi, který si vzít na triko? Nebo znáte lepší slogan?

Toho kadaňského c. a k. staročeského masopustu se aktivně zúčastní i Divadlo Navenek, jehož stránky se pomalu, ale jistě zaplňují (zkuste třeba fotogalerii u Školy pomluv). Posílejte náměty, příspěvky či peníze, za vše budeme rádi.

20. února 2006

Another bit of English

1.) What did he want to be as a child? (a stuntman)
2.) Where did he marry his Love? (Waikiki Beach)
I.) He received his first guitar (choosing it over a bicycle) when he was 14 years old.
II.) He played with a band called Fecal Matter.

19. února 2006

Ošklivé káčátko

Dneska jsem se před kostelem rozhodl oslavit Pána Boha mimo mši, protože krása Jeho stvoření v dnešním jarním počasí si o to sama říkala. A taky proto, že jsem přišel pozdě, až tak po přímluvách. Ale i procházka k řece byla hodnotným požehnáním a nedá mi to, abych se nepodělil o pár snímečků.


Vrabci na huntě

Lidové noviny vyhlásily soutěž o 20.000,-Kč na téma „Proč mizí vrabci?“. Bohužel pokud nejste ornitolog nebo aspoň absolvent přírodovědné školy, nemáte šanci, aspoň podle nesmyslných pravidel této soutěže. Kdyby dijonská Akademie vypisovala v 18. století soutěže jen pro studované filosofy, možná bychom nikdy neslyšeli o samoukovi jménem Jean Jacques Rousseau, jemuž byla školou právě příroda a cestování. A tak jsem se rozhodl na protest proti těmto pravidlům soutěže nezúčastnit.

Po přečtení tohoto článku jsem se naopak rozhodl zakoupit krmítko. Když jsem hledal na internetu, ihned jsem si vzpomněl na Demlovy Šlépěje č. XV, které jsem si o prázdninách koupil, protože je v nich zmínka o Vladimíru Holanovi, a autor v nich mj. popisuje, jak složitě v roce 1930 sháněl výrobce ptačích budek. Nicméně Aukro.cz nezklamalo. Mistr a Markétka, moji drazí sousedé, si nedávno také pořídili krmítko, ale stěžují si, že jim tam nelítají ptáčci. Tak uvidíme, co se stane, až budou mít na výběr ze dvou krmítek. To by bylo, aby se tu na jaře nevytvořila nová vrabčí kolonie. A tuhle máte moje nové krmítko, které by mi mělo za pár dní přijít poštou. --->