29. července 2006

Klášterní jubilea


Amor, jak se přezdívá jednomu plzeňskému antikváři, pro mě třičtvrtě roku schovával knížečku Čtrnáct svatých pomocníků v Kadani nad Ohří, sepsanou P. Bonaventurou Boušem OFM s kresbymi Fr. Benedikta OFM (náhrobek Jana Hasištejnského nahoře) a "s církevní úchvalou" vydanou samotným klášterem léta Páně 1948 v početném nákladu 5000 výtisků. Nevím, kolik výtisků bylo následně zničeno komunisty, ale jistě se neproviním, když zde uvedu (zatím) dva zápisy z Letopisů kláštera Menších bratří. Oba letopočty mají letos v následujících měsících kulaté výročí, a to více než významné. Jedno, to pětisté, chvalně, druhé, to mozartovské, nechvalně.

Léta 1506 od svátku narození přečisté Bohorodičky (8. září, pozn. J-Lo) byla zde po čtrnáct dní po prvé slavena kapitula české řádové provincie, na kterou se sjelo přes sto padesát bratří.

Léta 1756 v noci před svátkem blažené Boží Rodičky nanebevzaté (15. srpna, pozn. J-Lo) prolomili nějací lotříci přepevné mříže v okně presbytáře a tudy vlezli do kostela. A nejprve vypáčili zámek točivého svatostánku, z kterého ukradli monstranci velmi pěknou, jejíž melchisedech byl vyložen pravými perlami, nejsvětější Svátost Těla Božího na oltářní plátno šetrně položivše. Potom přelezli dosti vysokou mříž kolem oltáře svatých Pomocníků, rozbili skříň a vylomili čtyři ze čtrnácti stříbrných korunek. Svaté Anně vzali šňůru s penězi, kterou jí nedávno dal na poděkování náš novic bratr Knyrš, když vstupoval do kláštera, ale tři pozlacené korunky jí nechali. U Panny Marie se napřed pokusili vypáčit rám, a když se jim to nepodařilo, roztříštili sklo a tudy ji se všeho svlékli a všecko odnesli, kromě velké svatozáře ze stříbrných paprsků. A potom nechavše hořet po kostele několik svíček, zase tím oknem pryč odešli. Našli jsme ty svíčky, jak hoří, ještě ráno. Z čehož soudíme, že se všecko muselo stát po půlnočním matutinu, už proto, že patres zůstali většinou po večerní modlitbě vzhůru až do půlnoci, vrátivše se pozdě z práce. Důstojný P. Román, který večer odešel první z chóru, tvrdí, že si všiml, jak bije desátá hodina. Monstrance byla oceněna od zlatníka Hujaty, který ji měl mnohokrát v ruce, na 200 zlatých a ostatní věci asi na 34 zlatých. A musela být ta hříšná krádež dobře promyšlena a od někoho kostela známého vykonána, což lze vyrozumět z otevření svatostánku, jehož zámek je zařízen velmi důmyslně.

2 komentáře:

Martina řekl(a)...

Zdravím,
mám dotaz: Kdy budou v Kadani probíhat Císařské dny? =)

Anonymní řekl(a)...

Což takhle zkusit se mrknout třeba sem ? ;-)