21. května 2006

Sedmikrásky


Další něžný název pro docela tvrdé dílko. Viděl jsem ten film Věry Chytilové z roku 1966 těsně po pádu opony a dodnes ve mně zanechal stopy. Připomněl jsem si ho přečtením příslušných kapitol ve Škvoreckého Všech těch bystrých mladých mužích a ženách. Jestli někdo pochybuje o tom, že by výuka filmu mohla být zábavná, tuhle knihu vřele doporučuji. Jestli někdo pochybuje, že by taková výuka kazila děti (tuto možnost zatím v mé anketě zaškrtlo „pouze“ šest arbitrů), pak nechť sáhne po téhle knížce. A taky ať někde v archivu vyštrachá film Sedmikrásky. Dvě mladé dívenky v plavkách v něm po záběrech na výbuch jaderné pumy, na tanky a buldozery na začátku prohlásí: „Jestliže svět všechno ničí, tak budeme také všechno ničit.“ A jdou na to jako ženský na chlapa! Provokace za provokací, všechno o sexu a o jídle. V závěru je pak scéna, kdy se dostanou na připravenou recepci pro nějaké papaláše a začnou se cpát a vesele po sobě a po sále házet šlehačkové dortíky a chlebíčky. Škvorecký píše, že jistý poslanec po zhlédnutí filmu protestoval proti plýtvání potravin v době, kdy se naši zemědělci potýkají s nedostatkem zemědělské výroby. Obě holky se sice na konci filmu polepší, ale to je vrchol satiry, jako když don Juan jde na konci Moliérovy hry oprávněně do pekla. Film nakonec promítli i v Cannes, kde byl přijat s nepochopením, což se nedivím.

Vše to se odehrálo v době, kdy bylo znemožněno vstupovat českým zpěvákům jako byl Matuška, Gott, Pilarová nebo Olmerová. Škvorecký mi připomněl, co jsem věděl od dědy a od babičky. Že totiž byli umlčeni pro nádhernou smyšlenku, že Walda s Pilarkou měli z okna hotelu Pupp ve Varech močit na dělnickou delegaci za doprovodu Gottem preludovaného šlágru Tam, kde šumí proud. Tedy Matušku si představit umím, ale Pilarku? To už musí mít člověk fantazii. Walda pak prý ještě v trenýrkách řídil dopravu na křižovatce a Pilarka měla hrát pokr o peníze. Tohle že by se měli děti učit ve škole? Umlčet takové hlasy dřív, než bude pozdě!




Nevlastní někdo kopii této provokativ-moralisierende Groteske über zwei Mädchen, die sich entschlossen haben, verdorben zu sein?




Žádné komentáře: